Pošip Sur lie 2021. Luke Krajančića iz Čare na Korčuli izvrstan je primjer školovanja bijelog vina u bačvicama na finom talogu. Dobro je posložen na svim razinama, dubok i profinjen. Prožet je finim tercijarnim aromama, ali ipak je zadržao i sve sortne karakteristike.
Grožđe je s trsova starijih od 50 godina, a prinos između 500 i 700 grama. Nakon hladne maceracije, alkoholna se fermentacija odrađuje autohtonim kvascima. Vino dozrijeva 18 mjeseci na finom talogu u bačvama od američkog, francuskog i slavonskog hrasta.
U čaši se kroz mirise začinskog bilja i mediteranskih trava probija i morska vegetacija koja vinu daje slankastu notu. Osjete se i voćne zrelije marelice, kruške i breskve, citrusi pa i ananas. Okus mu je kremozan, gladak i bogat, dug i prožet nježnom vanilijom te laganim dimom.
Pristajat će gotovo svim jelima bliskima kraju u kojem je vinograd. Mogu to biti rižoto s povrćem, školjke, rakovi, glavonošci, posebno rižoto sa sipom, bijela riba pa i tuna te pikantniji sirevi.