23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Ventus Plavac mali Pulenat (4)

Pulenat je, prema Hrvatskoj enciklopediji, zapadni vjetar koji se pojavljuje iznenadno, ne puše često ni dugo, ali zimi može dostići znatnu jakost. Donosi kratkotrajnu i obilnu kišu te uzrokuje neugodno, uzburkano more.

Dugo se ovaj ‘vjetar’ pamti

Pulenat je, prema iskustvu ekipe iz Vinskog kluba, plavac mali koji se pojavljuje iznenadno, ne dolazi često, ali u sjećanju ostaje dugo.

Pulenat je plavac mali od ekološki uzgojenoga hvarskoga grožđa. Vinarija je u Vrisniku, mjestašcu u središtu otoka

Pulenat 2020. je ekipa vinarija Ventus iz Vrisnika na Hvaru napravila od ekološki uzgojenog grožđa. Duboke je rubinske boje s malo svjetlijim rubom vidljivim iskusnom promatraču. Umjerene je gustoće, a miriše zrelo i fino.

Nije njemu 15 posto puno

Prvo se pojavljuju u nosu trešnje i suhe šljive. Iz drugog reda probijaju se makija i nisko mediteransko bilja probuđeno ljetnim suncem. Okus je suh, topao i mek, prožet južnjačkom slašću koju daje nemalih 15 posto alkohola. No, lako se s njime nose visoki ekstrakt i vibrantna mineralna svježina.

Vjetrovito: Jugo je pošip, Maestral rosé, Oštro i Bura su plavci, a Levant je od prča, maraštine, žilavke i bratkovine

Pulenat je vino punog tijela, raskošno i moćno, ali vrlo elegantno: moderan plavac pršti energijom i na najbolji način ukazuje koliko je velik potencijal sorte kad joj se ispravno pristupi u vinogradu i podrumu.

Kupiti i čuvati…

Izraženih je, ali potpuno zrelih tanina, iznimno koncentriran i naglašene svježine. Neodoljivo podsjeća na glasovita vina Barolo iz talijanskog Pijemonta. Zahvalan je i u gastronomiji.

Pašticada s njokima među najboljim je ‘prijateljicama’ ovom hvarskom plavcu. Dobro su mu društvo i jela od divljači

Odlično će pristajati jelima od visoke divljači, pašticadama i odležanim junećim steakovima. Vino je potpuno spremno, ali ima velik potencijal odležavanja pa je zanimljivo i kolekcionarima.

Vino broj 3