More

  29. veljače je dan za velika vina iz svih prijestupnih godina trećeg tisućljeća

  Kategorije:

  Zafrkanti kažu da im je svake godine najljepši dan trideseti u veljači, mjeseca koji ih uglavnom ima 28. Ove, prijestupne, ima jedan više. Kako ćemo sljedeći 29. veljače čekati četiri godine, podsjetimo se odličnih  vina iz svih prijašnjih prijestupnih godina ovog tisućljeća.

  Štampar Urban White 2020.

  Dobar pjenušac jedino je piće u kojem se može uživati u bilo koje doba dana i u bilo kojem dijelu godine. Takav je i Urban White Extra brut međimurske obitelji Štampar. Dva su puta dosad napravili pjenušac od pušipela, što je lokalni naziv za veliku bijelu sortu koju mi zovemo i moslavac, Slovenci šipon, Nijemci i Austrijanci mosler, a svi ostali furmint.

  Dva Decanterova zlata

  Prva berba bila je 2016. i četiri godine poslije se pozlatila u Londonu. Nema ga više, ali te 2020. napravili su novi Urban White koji je zlato osvojio lani. Vrhunski uravnotežen pjenušac ima fine mjehuriće i osvježavajuću kiselost upotpunjenu nježnim kvaščanim notama. Ugodnog je okusa i lako će osvojiti obožavatelje, opisali su ga Decanterovi ocjenjivači.

  Škaulj Carl Gustaf 2016.

  Divlji merlot i pitomi cabernet sauvignon su poput dlakave ptice i pernate mačke, kao da su sorte zamijenile karaktere. No, savršene su zajedno u izvrsnom vinu Carl Gustaf 2016. obiteljske vinarije Škaulj iz Nadina u zadarskom zaleđu. Otac i sin Šime i Tomislav Škaulj nazvali su crnu mješavinu prema švedskom kralju koji je vinariju posjetio 2016.

  Kraljevski grb

  Te su godine grožđe brali kasnije nego inače i probirali najbolje. Ostavili su kožice bobica u grožđanom soku dvadesetak dana, otprilike dvostruko dulje nego inače. Dobili su raskošno ‘kraljevsko’ vino i nazvali ga po plemenitom gostu. Uz njegovu dozvolu, naravno. Slično su vino napravili i 2017. pa pitali mogu li na etiketu staviti i kraljevski grb. I to su im dopustili.

   

  Degrassi Teran Terre Rosse Riserva 2012.

  Čekao je tri godine u bačvicama Teran Terre Rosse Riserva 2012. da se zaoble živahne kiseline i tvrdi tanini pa se preselio na nekoliko mjeseci u veliku. U njoj su se ujednačavale osobine koje je svaka mala nametnula “svom” dijelu vina kako bi na kraju u svakoj boci bilo isto. I vrijedno oznake Riserva kojom Moreno Degrassi iz Savudrije “ukrašava” najbolja vina.

  Za birano društvo

  Puno je, ali ne i nabildano ovo suho vino s finom slašću. Miriše po svemu: vaniliji, orašastim plodovima, tamnom voću, nježnim začinima, gljivama, šumskom tlu, mahovini pa i divljači. Mekog je i podatnog, ali svježinom sortno prepoznatljivog okusa, sočan i ponovno voćan. Vino za hranu, poput svakog dobrog terana, ali i za uživanje u čaši u dobrom društvu.

  Siber, Sauvignon 2008.

  Kad umirovljeni osječki zubar, a vrlo aktivni erdutski vinar Mladen Siber “zafrkne” rukave pa zavuče ruku iza police u svom podrumu, srce brže zakuca nama koji znamo što traži: Sauvignon 2008. To ne znači da ćemo ga odmah piti. Treba počistiti prašnjavu bocu kako neka mrvica ne bi u čaši uprljala vino koje je i u svojoj 16. godini nadasve – mlado.

  Vino o kojem se lijepo šuti

  Oduševljava boja. Ima zlata, tipičnog za tako zrelo vino, ali i predivnih zelenkastih nota koje daju do znanja kako je još u punoj snazi. Miris je isprva zatvoren. Pletu se arome oko brkova, kao da žele ući u jednu nosnicu pa izaći kroz drugu i to je toliko lijep ples da se užitak u prvom gutljaju dugo odgađa. I šuti se. Nema ljepšeg načina za opisivanje ovakvog vina.

   

  Enjingi, Traminac izborne berbe bobica 2004.

  Savršena je ravnoteža alkohola i slasti te rijetko viđene mineralne svježine koja čisti nepce i priziva slijedeći gutljaj u ovom vinu koje puni 20 godina. Traminac je to za čisto uživanje. Ne traži hranu, a jednako će se dobro pokazati kao aperitiv i dižestiv. Bogate i intenzivne arome žute ruže, zrele dunje i meda od lipe dominiraju, a okus je gust i beskrajno slastan.

  Traminac koji prkosi znanosti

  Traminac mirisavi izborne berbe bobica 2004. Ivana Enjingija prkosi vremenu i znanstvenim spoznajama o preobrazbi mošta u vino. Na deklariranih 17.9 posto alkohola, koliko je službeno izmjereno prije 15-tak godina, treba pridodati još barem dva. Nastali su u boci, polaganim pretvaranjem zaostalog prirodnog šećera u alkohol. A vino i dalje je pitko.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...