Šest zlatnih i dvije srebrne medalje te priznanje za najbolji sir koji se proizvodi u malim količinama osvojila je istarska Agrolaguna za Istarske sireve Špin na natjecanju Global Cheese Awards u Velikoj Britaniji.
Po dvije zlatne medalje osvojili su Istarski ovčji sir Špin i Istarski miješani sir Špin u različitim kategorijama, a jednim su zlatom nagrađeni Gran Istriano i Miješani sir Špin u orahovom lišću. Potonji je proglašen i najboljim sirom koji se proizvodi u malim količinama.
Kako Agrolaguna proizvodi i vina pod brendom Laguna, može se odmah napraviti lijepi cheese&wine pairing. Ovčji sir Špin spada u skupinu tvrdih punomasnih i lagano pikantnih sireva kakvima pristaju puna i zrela crna vina, a alternative su zreliji chardonnayi odležani u drvetu.
Laguna ima chardonnay, ali nije traženoga stila. Stoga dobra društva ovčjem tvrdom siru mogu biti mješavina internacionalnih crnih sorata Festigia Castello 2020. i Cabernet Sauvignon 2020. ili 2021. koji su sad u redovitoj prodaji. Ta vina stoje između 11 “i nešto” te 13 eura.
Odličan izbor je crnjak Festigia LV Riserva u kojem dominira merlot, a ima malo terana i bijele malvazije. Berbe mogu biti 2015. ili 2013. (to je vino kojem vrijeme ne smeta), a cijena je 30+ eura.
Istarski miješani sir Špin tvrd je i punomasan od kravljeg (70 posto) i ovčjeg mlijeka. Okusom je masniji nego ovčji pa traži vino s izraženijom svježinom. Dobro će mu “sjesti” crnjaci koji su sad u prodaji, Festigia Merlot na primjer, a i odležano bijelo vino.
Takvo je Festigia Malvazija Duga maceracija 210 Riserva kojoj broj u nazivu označava dane koje su kožice bobica provele u moštu pa vinu. Zrele je, smolasto-medaste arome, miriše i na koricu limuna i naranče, kandirano voće i mediteranske začin.
Punog je tijela, slano, kremasto, još svježe i elegantno te izrazito trajnog okusa. Pristajat će zato i Miješanom siru Špin u orahovom lišću. Slatkastog je okusa s notom gorčine iz orahovih listova u koje je bio zamotan.
Gran Istriano je tvrdi punomasni sir za rezanje koji starenjem postaje ekstra tvrdi za ribanje pa izbor vina ovisi i o tome na što će se ribati. Što god to bilo, jelu će pristajati zrela i puna crna vina. Pa i ako je sir kao “mlađi” narezan uz zreli pršut.