Agrolagunini sirevi nagrađeni su u Londonu. Evo i vina koja im pristaju

Agrolaguna nagrada

Šest zlatnih i dvije srebrne medalje te priznanje za najbolji sir koji se proizvodi u malim količinama osvojila je istarska Agrolaguna za Istarske sireve Špin na natjecanju Global Cheese Awards u Velikoj Britaniji.

Po dvije zlatne medalje osvojili su Istarski ovčji sir Špin i Istarski miješani sir Špin u različitim kategorijama, a jednim su zlatom nagrađeni Gran Istriano i Miješani sir Špin u orahovom lišću. Potonji je proglašen i najboljim sirom koji se proizvodi u malim količinama.

Agrolaguna nagrada

Kako Agrolaguna proizvodi i vina pod brendom Laguna, može se odmah napraviti lijepi cheese&wine pairing. Ovčji sir Špin spada u skupinu tvrdih punomasnih i lagano pikantnih sireva kakvima pristaju puna i zrela crna vina, a alternative su zreliji chardonnayi odležani u drvetu.

Laguna ima chardonnay, ali nije traženoga stila. Stoga dobra društva ovčjem tvrdom siru mogu biti mješavina internacionalnih crnih sorata Festigia Castello 2020. i Cabernet Sauvignon 2020. ili 2021. koji su sad u redovitoj prodaji. Ta vina stoje između 11 “i nešto” te 13 eura.

Zaboravljeni Festigia Cabernet sauvignon 2018. ili zreliji, sa “starom” etiketom, vrlo je dobro vino za ovčji Špin

Odličan izbor je crnjak Festigia LV Riserva u kojem dominira merlot, a ima malo terana i bijele malvazije. Berbe mogu biti 2015. ili 2013. (to je vino kojem vrijeme ne smeta), a cijena je 30+ eura.

Istarski miješani sir Špin tvrd je i punomasan od kravljeg (70 posto) i ovčjeg mlijeka. Okusom je masniji nego ovčji pa traži vino s izraženijom svježinom. Dobro će mu “sjesti” crnjaci koji su sad u prodaji, Festigia Merlot na primjer, a i odležano bijelo vino.

Takvo je Festigia Malvazija Duga maceracija 210 Riserva kojoj broj u nazivu označava dane koje su kožice bobica provele u moštu pa vinu. Zrele je, smolasto-medaste arome, miriše i na koricu limuna i naranče, kandirano voće i mediteranske začin.

Punog je tijela, slano, kremasto, još svježe i elegantno te izrazito trajnog okusa. Pristajat će zato i Miješanom siru Špin u orahovom lišću. Slatkastog je okusa s notom gorčine iz orahovih listova u koje je bio zamotan.

Gran Istriano je tvrdi punomasni sir za rezanje koji starenjem postaje ekstra tvrdi za ribanje pa izbor vina ovisi i o tome na što će se ribati. Što god to bilo, jelu će pristajati zrela i puna crna vina. Pa i ako je sir kao “mlađi” narezan uz zreli pršut.