More

  Ako je plavac Richard Burton, je li plavina njegova Liz Taylor?

  Kategorije:

  Kleopatra je namamila Cezara u svoje odaje kako bi pokazala da je dobra s Rimljanima i osigurala si vlast u Egiptu. Nakon što su Cezara ubili u Rimu, zavela je njegova generala Marka Antonija, no zajedno su izgubili rat protiv Oktavijana, pa je egipatska kraljica počinila samoubojstvo, a Egipat izgubio slobodu na nekoliko stoljeća. Elisabeth Taylor glumila je Kleopatru u spektakularnom filmu iz 1963., a Richard Burton Marka Antonija. Filmsku ljubav Taylor i Burton gotovo jednako burno prenijeli su i u stvarni život, sastajali se i rastajali, pa me njihova priča podsjetila na dvije najrasprostranjenije dalmatinske vinske sorte, plavinu i plavac.

  Rosé od plavke braća Gašpar posvetili su baki Ivi

  Prva je ženskog roda, naizgled nježna, ali snažnoga karaktera, koji povremeno izađe na vidjelo, druga robusna, gotovo nepobjediva, a iz najboljih vinarija dovoljno snažna da bez srama ili straha iskaže ljupkost i nježnost. Obje zavređuju puno mirniji život i sretniji kraj nego filmske zvijezde i likovi koje su u spomenutom filmu utjelovile.
  O plavcu se gotovo sve zna, ali o plavini, plavki, plajki, brajdici, marasovki ili modrulju, ima ona, eto, i muško ime, vrlo malo.
  “Oduvijek se smatrala autohtonom dalmatinskom sortom. Rezultati novijih (2007.) istraživanja temeljeni na genskoj analizi velikog broja sorata pokazali su da je potomak primitiva (tribidrag, crljenak kaštelanski) i verdeca”, piše u “Zelenoj knjizi Hrvatske izvorne sorte vinove loze”.

  Plavka je fina mlada, ali lijepo i zrije u bačvicama

  Takav tip vina nedostaje Dalmaciji, pa je tu tržišna prilika za plavinu. Činjenica da su je dosad uglavnom miješali s drugim, težim i robusnijim crnim sortama, još je jedna veza plavine i plavca s naizgled krhkom Kleopatrom i, ponovno naizgled, snažnim Markom Antonijem, koji su smatrali kako će zajedno biti jači. Antička povijest pokazala je da nisu bili, bliska prošlost, pak, da ni Liz Taylor i Burton nisu bili neophodni jedno drugome, a danas neki vinari pokazuju da ni plavini ne treba previše “nabildani” partner.
  Dario Gašpar iz Vrgorca predstavio nam je dva izvanredna vina od plavine iz berbe 2017. Plavka 2017. ima 14,8 posto alkohola i 6,9 grama kiselina po litri te za Dalmaciju veoma nizak pH, 3,22, što vinu osigurava svježinu i dugovječnost.

  Podsjetila me malo na glasovita crna vina Barolo iz talijanskog Pijemonta, koja, unatoč visokim alkoholima, ne griju usta nego kao da ih hlade, a i tanini, koji inače daju trpak okus, u njima su izraženi, no vrlo mekani.
  Napraviki su Dario i brat Boris od plavke i Selekciju 2017. s čak 15,3 posto alkohola, 7,2 kiselina i pH 3, što je savršena kiselost za odležavanje vina. Gotovo nevjerojatne parametre za sortu vjerojatno je dobio zato što su vinogradi stari 50, pa i više godina te smanjivanjem prinosa, bez čega velikih vina ni nema. A ova dva spadaju u velika. Filmska priča o sitnoj ali prelijepoj egipatskoj kraljici i hrabrom rimskom generalu završila je tragično. Stvarna priča o nježnoj plavini i robusnom plavcu naprosto mora završiti lijepo. Dobro se dopunjuju kad su zajedno u vinu, a likovi su im toliko različiti da oba zaslužuju glavne uloge na vinskoj sceni.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...