More

    Škrlet Glavica prvo je naše vino s biodinamičkim certifikatom Demeter

    Kategorije:

    Obradovala nas je vijest da je i vino naše vinarije zadovoljilo stroge Demeter kriterije. Sreća je još veća što baš moslavački škrlet ima čast biti prvo vino s Demeter certifikatom, objavila je moslavačka vinarija Glavica.

    Demeter certifikat OPG-u Glavica Antun iz Vinogradske ulice (!) u Gornjoj Gračenici vrijedi do 31. svibnja 2025.

    Demeter je certifikat koji dokazuje da poljoprivrednik, u ovom slučaju vinogradar i vinar, poštuje načela koja su puno složenija nego ekološka. Riječ je, može se reći, o filozofiji u kojoj vinogradari svoje vinograde smatraju ekosustavima, živim organizmom. Teže što većoj raznolikosti biljaka i kukaca kako bi lozi stvorili uravnoteženu i stabilnu okolinu.

    Antun Glavica je 2019. napravio eko-vino Marmor collis od chardonnaya, graševine i PI-WI sorata johanniter i solaris

    Biodinamičkom poljoprivredom nazivaju ponašanje kojim se, ako je o lozi riječ, vraća vinogradu više nego što mu se uzima berbom i obradom. Biodinamički pripravci za tlo i biljku tome idu u prilog. Loza u rastu prati smjer sunca. Biodinamički vinogradari stoga imaju osjećaj za ritam rezidbe, primjene pripravaka i berbe grožđa, podržavajući trsove u njihovom prirodnom rastu. To su im i važniji kriteriji nego ekonomski.

    Što više vrsta, biljnih i životinjskih, to će u vinogradu biti “veselije”. Tako Glavičino grožđe čuvaju ovan Ogi, guske, patke, a dobrodošle su i druge životinje. Ako ne rade štetu, naravno, nego obogaćuju tlo. Tlo je “škrinja s blagom” svakog vinograda pa su biodinamički vinogradari posebno oprezni s njim. Paze da humusni sloj tla kontinuirano raste kako bi njihov vinograd mogao izdržati i suše i obilne padaline, omogućujući da se u njemu nasele razni mikroorganizmi. Sve to pridonosi izražaju terroira i arome u vinu.

    Dio vina Antun Glavica njeguje u ukopanim amforama. Nakon punjenja u bocu odležavaju pod staklenim podom vinarije. Certifikat Demeter početkom siječnja dobila je istarska vinarija Lunika, a otprije ga ima i Rino Petar Šuran, proizvođač vina i ulja iz Rovinja.

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Festival u Kutjevu! Od vinograda graševine do njezina Trga

    Chef Hrvoje Lončarević zadužen je za gastronomski dio otvaranja Festivala graševine u Kutjevu. Druga po redu Gala...

    Galić Galileo Premium Graševina prvo je hrvatsko vino iz...

    Kristalno je bistra, zlatnožute boje Galileo Premium Graševina 2022. Isprva miriše na maslac i tostirani kruh, potom...

    Dubrovački statut proglašen je 29. svibnja 1272. Imao je...

    Vinogradari moraju brinuti o vinogradu i kvalitetno ga prekopati dvaput na godinu. Grožđe treba brati od kraja...

    Glas naroda! Još danas birajte najdraže desertno vino i...

    Iz svih vinorodnih regija Hrvatske su 'slatkiši' nominirani za 100 najboljih vina Hrvatske. Ima ih od graševine,...

    Eco-Wine Fest Bedenica: 80 uzoraka iz pet zemalja pristiglo...

    Njemačke, austrijske, talijanske, srpske te, naravno, hrvatske vinarije poslale su uzorke na ocjenjivanje ekoloških vina uoči prvog...

    Stanko Josipović iz Koritne pobjednik je Festivala baranjskog kulena

    U Kući Baranjskog kulena u Branjinom Vrhu proteklog je vikenda bio prvi Festival kulena u sklopu kojega...