Arty party za ljubitelje hrane, vina i slikarstva u hotelu Kunst u Krškom

Nejc Kunst, vlasnik i direktor obiteljskog hotela u Krškom, poigrao se obiteljskim prezimenom, koje na njemačkom znači umjetnost, i pokrenuo Tjedan umjetnosti. Uz njega je od prvog dana slikar Jože Marinč, koji je i ove godine pozvao slovenskog kolegu Maksimiljana Sternada-Milča te hrvatskog umjetnika Ivicu Propadala. Oni su na trećem Tjednu umjetnosti, od 14. do 17. svibnja, stvarali u hotelskoj gostilni. Pretvorili su je u atelijer te organizirali Arty party za sve ljubitelje slikanja, koji su uz nadzor likovnih pedagoginja, uz četiri vina slovenskog Posavja, slikali cvjetanje.

Tjedan umjetnost puno znači umjetnicima, zato što ih se predstavlja u drukčijem svjetlu, a sviđa im se i komunikacija s gostima. Radovi su izloženi cijele godine u hotelu i gostionici i mogu se kupiti’, rekla je Tjaša Kunst Kališnik (gore), voditeljica marketinga hotela Kunst.

Pjevačica, redatelj, glumac…

To nije jedini dodir ovog hotela s umjetnošću. U njemu su uređene jedinstvene sobe umjetnika porijeklom iz slovenskog Posavja. Osim već spomenutog slikara Jože Marinča, tu su i sobe posvećene pjevačici Nuši Derendi, redatelju Damjanu Kozoleu i glumcu Slavku Cerjaku.

Ovom je prigodom umjetnost isprepletena s kulinarstvom, pa su gosti i uzvanici nakon pjenušca dobrodošlice Maria iz vinarije Kerin uživali u jelima od kopuna (gore), uškopljenog pijetla.

Čokolada i slanina

Meso kopuna je sočno i ukusno, jer se masnoća, za razliku od piletine, ne nakuplja na jednom mjestu, već je mramorirana između mesnog tkiva. Kopuni iz gostionice Kunst uzgajaju se na imanju na kojem imaju dovoljno sunca i prostora za kretanje, a hrane se samo domaćom hranom. Tijekom Tjedna umjetnosti vladalo je posebno zanimanje za jelima od kopuna, a u njima su uživali i brojni gosti iz Zagreba, Samobora i drugih mjesta uz granicu.

Kopun je poslužen s kestenima, krumpirima, mlincima i crvenim kupusom. Pratio ih je Albiana Chardonnay, a u tanjurima su se našli i odresci od krškopoljca, autohtone pasmine svinja Krškog polja.

Desert je bio također posebnost kuće Kunst: klobuk krškopoljca (gore). To je slastica u kojoj je tamna čokolada posuta s prepečenim komadićima slanine krškopoljca, a dodatnu slast daje joj sladoled od pistacija s bučinim uljem i heljdinim kokicama.

Talentirani amateri

Jože Marinč kao domicilni slikar zadovoljan je trogodišnjom suradnjom s hotelom Kunst. Kao i ranije, u danima stvaranja nalazio je inspiraciju i ponosan je što su tu izložena njegova djela. Primijetio je kako među slikarima amaterima ima vrlo talentiranih, čija su djela vrijedna pažnje te da će sigurno jednog dana imati svoje štovatelje i kupce.

Maksimiljan Sternad-Milč rado se odazvao pozivu i po treći put. Kaže da se izvrsno osjeća kad slika među ljudima. To ga nimalo ne smeta nego, dapače, nadahnjuje dok sluša njihovo mišljenje i sugestije. Takav odnos izgradio je sudjelujući na brojnim likovnim kolonijama u Sloveniji i inozemstvu.

Prvo frankinja, ondak na put

Ivica Propadalo (dolje) oduševljen je suradnjom sa slovenskim kolegama, koje nije poznavao od ranije, ali su tijekom ove male likovne kolonije izgradili vrlo prisan umjetnički odnos. Za ovu prigodu, rekonstruirao je ideje sa svoje izložbe ‘M-Ž, Ž-Ž, M-M, slike s vjenčanja’ koju je prije 10 godina imao u zagrebačkoj galeriji Mala. Ovo mu je, kaže, bilo vrlo ugodno iskustvo druženja i stvaranja te će se i ubuduće rado odazvati pozivima slovenskih kolega.

Nakon druženja sa slikarima te kušanjima kućnih specijaliteta i vina, vlasnik Nejc Kunst pozvao je na okrjepu pred put u nedavno otvorenom vinskom baru uz laganu glazbu i čašicu modre frankinje Luna iz vinarije Kobal.

Tekst: fama.com.hr
Fotografije: Nikola Zoko