Maceracija, alkoholna fermentacija i malolaktička fermentacija odvijale su se na temperaturi od oko 30 stupnjeva. Nakon dva tjedna vino je bilo spremno za kušanje. Tako je moldavski inovator Vitalie Popa opisao kako je napravio prvo vino u bačvi s posebnim čepom koji je izumio i držao pod tlakom do maksimalno 0,5 bara.
Eksperiment je započeo u glasovitom njemačkom institutu Geinsenheimu 2021., a nastavio cabernet sauvignonom iz 2022. Za osam tjedana crnjak je uspio i odležati. Kao da su mu tri-četiri godine djelovao je na kušanju u Našicama u bačvariji Auric. Popa tamo u 60 bačava razvija projekt koji djeluje kao da je iz znanstveno-fantastičnih filmova. A nije…
Vina od sedam sorata
U travnju 2021. došao je u bačvariju i zamolio da mu napravimo četiri bačve. Nakon odrađene berbe dobili smo vino iz Gazenheima, kušali ga i iznenadili se kvalitetom. Tu započinje suradnja između Vitalia Pope i Auric Barrelsa. Naša enologinja Melita Rumbak rekla je kako sama želi iskušati novu ‘tehniku’. Vitalie nije imao podršku, nitko mu nije htio napraviti bačve, pa smo mu mi postali partneri, pojasnila je Marija Labrtić, direktorica našičke bačvarije.
Iz prošlogodišnje su berbe tako napravili vina od graševine, rizlinga, chardonnaya, cabernet sauvignona, sauvignon blanca, malvazije, plavca malog… Uredili su i laboratorij za analizu u kojem stalno prate vina. Pokazalo se da je ono iz inoksa reduktivno, s puno previše sumporovodika, dok je nova tehnologija dala fino i izrazito svježe vino. Bačvicu chardonnaya donijeli su i na osječki 9. Sajam vina, delicija i ugodnog življenja WineOS-u i bila je na kušanju poprilična gužva. Interes su iskazali i vinari iz drugih hrvatskih vinorodnih regija…
Iskustvo iz Australije i Novog Zelanda
Nitko nije htio raditi bačve za mene osim Aurica, priča Vitalie koji je 14 godina radio kao enolog u vinarijama u Australiji i Novom Zelandu. S vlasnikom našičke bačvarije Brunom Alexanderom Gantenbrinkom zaštitio je patent i za tržište pripremaju bačve s Infinity čepom u kojima se četiri faze proizvodnje vina, maceracija, fermentacija, malolaktička fermentacija i odležavanje, odvijaju bez potrebe za manipulacijom i korekcijom vina.
Procesi se razvijaju pod tlakom od maksimalno 0,5 bara. Kad bi bio veći, ova bi vina potpadala bi pod druge propise, odnosno pod regulativu o posudama pod tlakom. Novom tehnologijom izbjegavaju se tri osnovna problema u vinifikaciji: oksidacija, kontaminacija i evaporacija.
Prednosti Auric Infinity tehnologije:
- Održiva proizvodnja vina i dozrijevanje upotrebom Samo grožđa i kvasca, bez dodatnih sastojaka.
- Brža proizvodnja vina i dozrijevanje.
- Može se upotrijebiti bilo koja vrsta sirovine s mogućnošću fermentacije: 1. bobice grožđa, 2. sok, 3. čitavi grozdovi…
- Može se upotrijebiti zdrava kao i djelomice zaražena sirovina s mogućnošću fermentacije.
- Mogu se upotrebljavati autohtoni ili komercijalni kvasci i bakterije.
- Potpuna kontrola oksidacije, kontaminacije i evaporacije tijekom proizvodnje vina i dozrijevanja.
- Nije potrebno upravljanje temperaturom i razinom vlage u podrumu.
- Uzimanje uzoraka za ispitivanje i degustaciju bez oksidacije, kontaminacije i evaporacije.
- Vino u djelomice punim bačvama može dozrijevati bez nadolijevanja. kako bi se osigurala dovoljna količina kisika za fermentaciju.
- Čiste i prazne bačve mogu se staviti pod tlak upotrebom N2 ili CO2 i skladištiti bez drugih aditiva.
- Čiste i prazne bačve mogu se natlačiti kisikom prije punjenja i fermentacije, kako bi se osigurala dovoljna količina kisika za fermentaciju.
- Anaerobna hladna stabilizacija, filtracija i punjenje boca omogućuju dug vijek trajanja proizvoda.
Bačvarija Auric osnovana je 2016. u Našicama, a prve su bačve napravili godinu potom.
Koriste hrastovinu iz šuma koje sami kontroliraju.