More

  Baby Lasagne u Kašteliru i Umagu ima dobre vinske susjede. Evo preporuka

  Kategorije:

  Htjeli biste nešto tematsko za gledanje finala Eurovizije, a dogodilo vam se, kao i nama, da su police s lazanjama u dućanu ispražnjene? Iskoristite namirnice koje imate kod kuće i napravite ove preukusne i brze mini lazanje te uživajte u baby lazanjama dok gledate Baby lasagnu. Tako je velikogorički portal vgradu.hr započeo tekst o jelu za našeg novog heroja.

  Pučko jelo za plemenita vina

  Lazanje su jednostavno jelo, pučko, reklo bi se. Primjerena su mu i jednostavnija crna vina, s srednjim tijelom i podosta svježine. No, drugo mjesto na europskom glazbenom cirkusu zaslužuje bolje. Kako Marko Purišić živi u općini Kaštelir-Labinci, odakle mu je djevojka Elizabeta, preporuka je Legovina Noir Cuvée Nobile.

  To je odležani crnjak koji Valter Legović, svojedobno glavni enolog Agrolagune, i njegov sin Marko rade od bordoških sorata cabernet franc, cabernet sauvignon i merlot. Kaštelirska alternativa je Mozaik Cosetto. Složeno vino u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled, opisuje Alfredo Cosetto crnjak u kojem su Bordožani merlot i cabernet sauvignon oplemenjeni lokalnom borgonjom, kako u Istri zovu veliku sortu frankovku.

  Od cvijeta do kosa

  I u Markovu rodnom Umagu ima vina primjerenih jelu po kojem si je nadjenuo umjetničko ime. Merlot Fiore jedno je od njih. Naziv vinarije kombinacija je imena vlasnika, to je Fiorenco Paulić, te talijanske riječi za cvijet. Fiorencov sin Andrea je enolog koji je studij završio u Udinama. Merlot je merlot, sorta koja je nazvana prema francuskoj riječi merle, što znači kos. Crna ptica žutoga kljuna voli slasne bobice ove sorte.

  Za posebne prilike, kakva sad jest u životu Marka Purišića, svakako je Coronica Gran Teran. Umaški vinski genijalac radi ga samo u godinama koje su grožđu omogućile optimalno sazrijevanje. Ima Moreno i jako dobar Boscogrande od cabernet sauvignona, merlota i terana, nazvan “velika šuma” prema vinogradarskom položaju.

  Mogu Marko i njegova Elizabeta nazdraviti drugome mjestu na Eurosongu i ostalim vinima Morena Coronice, neće pogriješiti. Kad će slaviti sami, vinskiklub.hr svakako im preporučuje odličan Coronicin pjenušac CO2 od malvazije. Odležavao je na kvascima više od tri godine, dobio zrelost, a zadržao svježinu pa i lepršavost. Odličan izbor za ljetna noćna druženja.

  Naslovna fotografija: vgradu.hr

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...

  Festival istarskog pršuta 12. i 13. srpnja u Tinjanu!...

  Nagrađivane istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso te OPG Franjul predstavit će se na Festivalu...

  Njemački kuhar lovi tartufe i tune za film koji...

  Jan Hartwig je u listopadu 2022. otvorio restoran "Jan" u Münchenu i nakon šest mjeseci osvojio tri...