More

  Badel 1862 na Zagreb Vinocom donosi Postup 1994. i Graševinu 1990.

  Kategorije:

  Korlat Merlot 2020. upravo pripremaju u Badelu 1862 za predstavljanje na 16. Međunarodnom festivalu vina i gastronomije Zagreb Vinocom u hotelu Esplanade od 30. listopada do 3. prosinca. Berba 2019. osvojila je zlatnu medalju prije dva tjedna na ocjenjivanju Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme u Bergamu. Pozlatio se tamo i Korlat Cabernet Sauvignon 2019. koji će se također moći kušati na Zagreb Vinocomu.

  Badel 1862 je među 12 vinarija koje su bile na svim dosadašnjim Festivalima u Esplanadi. I 2006. na prvom, koji je održan u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a zvao se Vinska rapsodija. Na ovogodišnjem Zagreb Vinocomu moći će se kušati i dva vina koja su i u Lisinskom već bila arhivska. Riječ je o Postupu 1994. i Graševini Križevci 1990.

  Dekantiranje pa kušanje ‘na rate’

  Oba su napravljena pod okriljem Badela. U Postupu smo uživali prije godinu dana u restoranu Stari Puntijar. Nekoliko sati prije susreta Zlatko Puntijar ga je otvorio. Franju Francema, koji je bio enolog u Badelu i “ima prste” u oba, snimili smo kako ga dekantira (naslovna fotografija). Taj odličan Postup Franjo je i donio na prijateljsko vinsko druženje.

  Kušali smo ga nekoliko puta, s razmacima od desetak minuta. Odmah je bio dobar, a svaki sljedeći put i bolji. Bio je tad kod Puntijara i Ivan Dropuljić, direktor Zagreb Vinocoma. Sigurno će i njemu biti drago što će mu i taj izvanredno dobro držeći “starac” doći na Festival.

  Malo je tako dobrih 30-odišnjakinja

  Graševina Križevci 1990. također je u vrlo dobroj formi. Na ocjenjivanju Mundus Vini 2018. u Njemačkoj prišla su mi dvojica kolega iz komisije koja je bila za stolom do mojeg. Znaš li za odličnu graševinu iz 1990., pitali su. Znao sam… Nema puno tako dobrih 30-godišnjih vina. Vjerujem da će i pet godina poslije izmamiti osmijeh svakoga tko ga kuša.

  Najavljuju iz Badela 1862 i Korlat Supreme Cuvee 2015. Riječ je o vinu od ručno branoga grožđa s ponajboljih trsova na Korlatu. Potom su dodatno probrane najzdravije bobice, a vino je odležalo u biranim hrastovim bačvicama najboljih svjetskih proizvođača. Badel 1862 izlagat će u četvrtak i petak, 30. studenog i 1. prosinca u Esplanadinoj Smaragdnoj dvorani.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...