More

    Badel 1862 na Zagreb Vinocom donosi Postup 1994. i Graševinu 1990.

    Kategorije:

    Korlat Merlot 2020. upravo pripremaju u Badelu 1862 za predstavljanje na 16. Međunarodnom festivalu vina i gastronomije Zagreb Vinocom u hotelu Esplanade od 30. listopada do 3. prosinca. Berba 2019. osvojila je zlatnu medalju prije dva tjedna na ocjenjivanju Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme u Bergamu. Pozlatio se tamo i Korlat Cabernet Sauvignon 2019. koji će se također moći kušati na Zagreb Vinocomu.

    Badel 1862 je među 12 vinarija koje su bile na svim dosadašnjim Festivalima u Esplanadi. I 2006. na prvom, koji je održan u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a zvao se Vinska rapsodija. Na ovogodišnjem Zagreb Vinocomu moći će se kušati i dva vina koja su i u Lisinskom već bila arhivska. Riječ je o Postupu 1994. i Graševini Križevci 1990.

    Dekantiranje pa kušanje ‘na rate’

    Oba su napravljena pod okriljem Badela. U Postupu smo uživali prije godinu dana u restoranu Stari Puntijar. Nekoliko sati prije susreta Zlatko Puntijar ga je otvorio. Franju Francema, koji je bio enolog u Badelu i “ima prste” u oba, snimili smo kako ga dekantira (naslovna fotografija). Taj odličan Postup Franjo je i donio na prijateljsko vinsko druženje.

    Kušali smo ga nekoliko puta, s razmacima od desetak minuta. Odmah je bio dobar, a svaki sljedeći put i bolji. Bio je tad kod Puntijara i Ivan Dropuljić, direktor Zagreb Vinocoma. Sigurno će i njemu biti drago što će mu i taj izvanredno dobro držeći “starac” doći na Festival.

    Malo je tako dobrih 30-odišnjakinja

    Graševina Križevci 1990. također je u vrlo dobroj formi. Na ocjenjivanju Mundus Vini 2018. u Njemačkoj prišla su mi dvojica kolega iz komisije koja je bila za stolom do mojeg. Znaš li za odličnu graševinu iz 1990., pitali su. Znao sam… Nema puno tako dobrih 30-godišnjih vina. Vjerujem da će i pet godina poslije izmamiti osmijeh svakoga tko ga kuša.

    Najavljuju iz Badela 1862 i Korlat Supreme Cuvee 2015. Riječ je o vinu od ručno branoga grožđa s ponajboljih trsova na Korlatu. Potom su dodatno probrane najzdravije bobice, a vino je odležalo u biranim hrastovim bačvicama najboljih svjetskih proizvođača. Badel 1862 izlagat će u četvrtak i petak, 30. studenog i 1. prosinca u Esplanadinoj Smaragdnoj dvorani.

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Na RizlingFest iz Ludbrega dolazi DeMar, a iz Šumećana...

    Berba je 2015., ali u sjajnoj je formi. Nema naznaka da će kakvoća uskoro početi padati. Poslužen...

    Dani okusa zagrebačkog kraja! Tri slijeda u 10 restorana...

    Domaće juhe, poput one od vrganja, ručno rađena tjestenina, samoborske češnjovke, svinjski odresci, medaljoni od lungića, hrskava...

    Svetoivanjskoj loparijadi 17. studenog u Zelini pristaju vina Kos...

    Gastro događanje koje slavi tradicionalnu lokalnu slasticu loparku bit će u nedjelju, 17. studenoga, u Dvorani Ivana...

    Uvertira u subotnji RizlingFest: 10 senzacionalnih vina Tomislava Bolfana

    Kome padne na pamet rugati se zagorskim vinima, promašio je loptu u izglednoj prilici za gol na...

    ‘Najfiniji tartufi na svijetu su u Istri’, piše Decanter....

    Istarska vina samo su dio dragocjenih proizvoda najvećeg jadranskog poluotoka, piše britanski časopis Decanter u članku objavljenom...

    Zadružni savez Dalmacije u Malom Lošinju organizira 34. Sabatinu

    Sadnjom spomen loze ispred Hotela Aurora u Malom Lošinju, u četvrtak, 14, studenoga, započet će 34. Međunarodni...