More

    Big Game fishing! Oko Visa love velike ribe, a imaju i vina koja im pristaju

    Kategorije:

    Plavoperajne tune, iglune i iglane, što su sabljarke koje žive u Jadranu, tunjeve dugokrilce, lampuge i luceve još danas i sutra love oko Visa na Offshore World Challengeu Komiža 2024. Riječ je o međunarodnom natjecanju koje je ujedno i kvalifikacijsko za svjetsko prvenstvo u Big Game Fishingu sljedeće godine u Kostarici. Tko je na Visu, ili blizu njega, vrijedi mu doći 26. i 27. srpnja popodne u komišku luku te vidjeti ulov. Treba znati da tune kraće od 115 centimetara i sabljarke kraće od metra na vaganje neće ni dolaziti.

    Bit će naravno i fine hrane, pa i od riba koje se love. Imaju na Visu i okolnim otocima poprilično vina koja im mogu pristajati. Vislander, Lipanović, Senjanović, Roki’s, PZ Podšpilje, PZ Vis, Bibendum in actione, Radan, Sviličić. Magić, neke su od vinarija s ovog prekrasnog otoka, a vugava je vinski ponos. Rastu tamo i plavac mali, tribidrag koji zovu carnjenak te trbljan, ali i manje poznate sorte poput karstićevice, beretinjoka, palagružonke, palaruše, kurteloške, glavanjuše, sobotovca…

    Fotografije: biggamekomiza.com

    Evo i male preporuke u kojim vinima s Visa i bliskih otoka uživati uz jela od riba koje se sad tamo love.

     

    Tuna sa žara

    Laganija crvena vina i strukturirana bijela 

    Elegantni, ali izražajni Plavac mali Ljubišće 2018. viške vinarije Wislander ima dovoljno strukture da može popratiti bogat okus tune, a nije prejak da bi je nadvladao. Dovoljno je moćan i korčulanski Grk Bire 2023.

     

    Carpaccio od tune 

    Pjenušac

    Uvijek je dobro pjenušavo vino pravi odabir za ovakvo jelo, a Quinta Essentia  vinarije Zure iz Lumbarde od grka aromatikom će, svježinom i strukturom uravnotežiti kisele note carpaccia i maslinovo ulje kojim je začinjeno. Ujedno će i dodatno istaknuti okus sirove ribe.

     

    Tartar od tune

    Moćniji mirni rosé ili pjenušac

    Ovo jelo od sirove ribe najčešće je jako začinjeno pa traži vino visoke aromatike i odgovarajuće strukture što ima Rosé Korta Katarina 2023. Ovako pripremljenoj tuni i pjenušac će uvijek dobro pristajati.

    Sabljarka sa žara

    Pošip

    Delikatnom okusu čvrstog mesa sabljarke pripremljenog na žaru dobro će pristajati moćno bijelo vino poput pošipa Sv. Ivan Selekcija 2023. vinarije Šain-Marelić s Korčule. Umjerenom, ali širokom aromatikom, odgovarajućom strukturom
    i mineralnom svježinom idealno će parirati jelu.

     

    File sabljarke u umaku od vina i kapara

    Pošip Sur lie

    Berba 2021. Pošipa Sur lie Luke Krajančića s Korčule, najkreativnijeg autora vina od ove velike sorte lijepo će podnijeti i ribu i vino i kapare…

     

    Sirovi gof

    Mozelski rizling ili hrskava vugava

    Ne love gofove oko visa, ali još je u ustima okus sinoćnjih sirovih komada mesa ove ribe pokapanih limunom i maslinovim uljem. Mozelski je rizling savršeno pristajao, a dobra alternativa može biti hrskava Vugava Senjanović 2023.

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Dunav Wine Fest: 11. listopada vinski biseri Slavonije, Podunavlja...

    Uživanje u ponajboljim vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja i gostujućih vinara s vojvođanskog dijela Fruške Gore očekuje...

    I priče o siru dio su 29. izdanja knjige...

    Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki...

    Nedjeljni vinski haiku: San o vinu

    Hladne su kiše. Mačak spava. Vinska ga Kutija grije. Nedjeljni (vin)haiku 63

    Portugalci piju najviše: 61,7 litara po glavi (starijoj od...

    Znamo svi da je SAD najveći konzument vina. Prošle su godine Ameri popili 33,3 milijuna hektolitara vina,...

    Došao u berbu uzalud! Lopovi su brali noću i...

    Mislio sam da su ptice pojele grožđe. Kad sam na tlu vidio nekoliko grozdova uredno odrezanih škarama,...

    Ocijenili 68 džinova uoči treće GinIstre! 25. listopada će...

    Iz Italije, Slovenije, Srbije, Slovačke i, naravno, Hrvatske stiglo je 69 džinova na senzorno ocjenjivanje u Strukovnoj...