Plavoperajne tune, iglune i iglane, što su sabljarke koje žive u Jadranu, tunjeve dugokrilce, lampuge i luceve još danas i sutra love oko Visa na Offshore World Challengeu Komiža 2024. Riječ je o međunarodnom natjecanju koje je ujedno i kvalifikacijsko za svjetsko prvenstvo u Big Game Fishingu sljedeće godine u Kostarici. Tko je na Visu, ili blizu njega, vrijedi mu doći 26. i 27. srpnja popodne u komišku luku te vidjeti ulov. Treba znati da tune kraće od 115 centimetara i sabljarke kraće od metra na vaganje neće ni dolaziti.
Bit će naravno i fine hrane, pa i od riba koje se love. Imaju na Visu i okolnim otocima poprilično vina koja im mogu pristajati. Vislander, Lipanović, Senjanović, Roki’s, PZ Podšpilje, PZ Vis, Bibendum in actione, Radan, Sviličić. Magić, neke su od vinarija s ovog prekrasnog otoka, a vugava je vinski ponos. Rastu tamo i plavac mali, tribidrag koji zovu carnjenak te trbljan, ali i manje poznate sorte poput karstićevice, beretinjoka, palagružonke, palaruše, kurteloške, glavanjuše, sobotovca…
Fotografije: biggamekomiza.com
Evo i male preporuke u kojim vinima s Visa i bliskih otoka uživati uz jela od riba koje se sad tamo love.
Tuna sa žara
Laganija crvena vina i strukturirana bijela
Elegantni, ali izražajni Plavac mali Ljubišće 2018. viške vinarije Wislander ima dovoljno strukture da može popratiti bogat okus tune, a nije prejak da bi je nadvladao. Dovoljno je moćan i korčulanski Grk Bire 2023.
Carpaccio od tune
Pjenušac
Uvijek je dobro pjenušavo vino pravi odabir za ovakvo jelo, a Quinta Essentia vinarije Zure iz Lumbarde od grka aromatikom će, svježinom i strukturom uravnotežiti kisele note carpaccia i maslinovo ulje kojim je začinjeno. Ujedno će i dodatno istaknuti okus sirove ribe.
Tartar od tune
Moćniji mirni rosé ili pjenušac
Ovo jelo od sirove ribe najčešće je jako začinjeno pa traži vino visoke aromatike i odgovarajuće strukture što ima Rosé Korta Katarina 2023. Ovako pripremljenoj tuni i pjenušac će uvijek dobro pristajati.
Sabljarka sa žara
Pošip
Delikatnom okusu čvrstog mesa sabljarke pripremljenog na žaru dobro će pristajati moćno bijelo vino poput pošipa Sv. Ivan Selekcija 2023. vinarije Šain-Marelić s Korčule. Umjerenom, ali širokom aromatikom, odgovarajućom strukturom
i mineralnom svježinom idealno će parirati jelu.
File sabljarke u umaku od vina i kapara
Pošip Sur lie
Berba 2021. Pošipa Sur lie Luke Krajančića s Korčule, najkreativnijeg autora vina od ove velike sorte lijepo će podnijeti i ribu i vino i kapare…
Sirovi gof
Mozelski rizling ili hrskava vugava
Ne love gofove oko visa, ali još je u ustima okus sinoćnjih sirovih komada mesa ove ribe pokapanih limunom i maslinovim uljem. Mozelski je rizling savršeno pristajao, a dobra alternativa može biti hrskava Vugava Senjanović 2023.