Bijelo vino može biti od crnoga grožđa, a crno od bijeloga ipak samo - 'možda'
Među pjenušavim vinima najviše je bijelih napravljenih od crnoga grožđa. Postoji i kategorija blanc de noirs i to su u pravilu vina snažnijih, može se reći i hrabrijih aroma te punijeg tijela. Zato se i dobro slažu s hranom. Takvi su šampanjci, odnosno pjenušci često i skuplji nego ostali.
Postupak je jednostavan. Treba što brže isprešati grožđe kako mošt ne bi stigao iz kožica bobica izvući pigmente. Bijele pjenušce od crnoga grožđa ima i desetak hrvatskih vinarija, a uglavnom su - izvanredni. Većina je od crnog pinota, a Veralda iz Brtonigle radi ga od refoška.
Ima i mirnih bijelih vina od crnoga grožđa, ali mahom nisu zanimljiva poput pjenušavih. Vinifikacija traje kraće pa kao da se ne stignu ispazati. Vidi se to i po cijenama. Bijeli pjenušci od crnoga grožđa uglavnom su skuplji nego ostali, dok su takva mirna vina jeftinija.
Crno vino od bijeloga grožđa mogli bi napraviti samo davni alkemičari koji su tražili kamen mudraca (Lapis philosophorum). Mitska supstanca je, prema vjerovanju, mogla običan metal pretvoriti u zlato. U tekućem obliku trebala je poslužiti kao eliksir koji liječi i daje besmrtnost.
08.04.2025.