More

    Prema biodinamici, Martinje ove godine trebamo slaviti 12. studenog

    Kategorije:

    Kad Mjesec raste vrijeme je za rad s lozom, dakle i berbu grožđa, kad pada radi se u podrumu i vino pretače ili puni u boce. Tako tvrdi slavni Joško Gravner, slovenski vinar koji živi na talijanskoj strani Goriških Brda, a prvi je za moderna vina koristio prastare tehnologije poput amfora.

    Gravner je sljedbenik biodinamičke poljoprivrede u kojoj postupci u vinogradu i podrumu ovise o položaju Mjeseca i planeta. Začetnik joj je austrijski profesor Rudolf Steiner rođen u Donjem Kraljevcu u Međimurju. Tamo je danas i Centar dr. Rudolfa Steinera koji promovira biodinamiku kao prirodi najprimjereniji oblik poljoprivrede.

    Biodinamičari sami rade pripravke za prihranu i zaštitu. Ima ih osam, a neka stavljaju u kravlje rogove pa zakapaju

    Riječ je, pojašnjavaju u Centru, o poštivanju pravila koja nadilaze uzgoj usjeva bez pesticida i puno su strožija nego ona za ekološku poljoprivredu. Povezana su s unutarnjim razvojem i u službi Zemlje i čovječanstva.

    Prema biodinamičkim načelima postoji vrijeme korijena, lista, cvijeta i ploda. Grožđe se bere i prerađuje u dane i(li) sate cvijeta i ploda, a tad je i najbolje vrijeme da se pije vino. U Engleskoj su i “dokazali” da je ukusnije.

    Kad brati i kad piti:

    1. U vrijeme cvijeta i ploda britanski kušači puno su bolje ocijenili vina nego na ponovljenim kušanjima u dane korijena ili lista. Treba, znači, birati ponekad i doba dana kad je najbolje piti vino.

    Biodinamičari ne drže vinograd poput ‘apoteke’. Smatraju da loza treba sustanare iz biljnog i životinjskog svijeta

    2. Prema Mjesečevom sjetvenom kalendaru Marije Thun, najbolje vrijeme za berbu do kraja ovog mjeseca bit će od petka, 22. rujna u 18 sati do nedjelje u 21, u ponedjeljak od 0 do 15 sati i u četvrtak, 28. rujna u 21 sat do subote u 4 ujutro.

    3. U tjednu u kojem ove godine pada Martinje, a 11. studeni je subota, gotovo da i nema vremena cvijeta i ploda. Cvijet počinje u nedjelju, 12. studenog, u podne i traje do ponedjeljka u 21 sat.

    Više o biodinamici pročitajte ovdje.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Dani okusa zagrebačkog kraja! Tri slijeda u 10 restorana...

    Domaće juhe, poput one od vrganja, ručno rađena tjestenina, samoborske češnjovke, svinjski odresci, medaljoni od lungića, hrskava...

    Svetoivanjskoj loparijadi 17. studenog u Zelini pristaju vina Kos...

    Gastro događanje koje slavi tradicionalnu lokalnu slasticu loparku bit će u nedjelju, 17. studenoga, u Dvorani Ivana...

    Uvertira u subotnji RizlingFest: 10 senzacionalnih vina Tomislava Bolfana

    Kome padne na pamet rugati se zagorskim vinima, promašio je loptu u izglednoj prilici za gol na...

    ‘Najfiniji tartufi na svijetu su u Istri’, piše Decanter....

    Istarska vina samo su dio dragocjenih proizvoda najvećeg jadranskog poluotoka, piše britanski časopis Decanter u članku objavljenom...

    Zadružni savez Dalmacije u Malom Lošinju organizira 34. Sabatinu

    Sadnjom spomen loze ispred Hotela Aurora u Malom Lošinju, u četvrtak, 14, studenoga, započet će 34. Međunarodni...

    Vinarije Kocijan iz Štrigove te Sokač iz Stubičkog Strmca...

    Rajnski rizling, graševina, sauvignon, muškat žuti, traminac pa frankovka, cabernet sauvignon, merlot i zweigelt, sorte su koje...