More

    Prema biodinamici, Martinje ove godine trebamo slaviti 12. studenog

    Kategorije:

    Kad Mjesec raste vrijeme je za rad s lozom, dakle i berbu grožđa, kad pada radi se u podrumu i vino pretače ili puni u boce. Tako tvrdi slavni Joško Gravner, slovenski vinar koji živi na talijanskoj strani Goriških Brda, a prvi je za moderna vina koristio prastare tehnologije poput amfora.

    Gravner je sljedbenik biodinamičke poljoprivrede u kojoj postupci u vinogradu i podrumu ovise o položaju Mjeseca i planeta. Začetnik joj je austrijski profesor Rudolf Steiner rođen u Donjem Kraljevcu u Međimurju. Tamo je danas i Centar dr. Rudolfa Steinera koji promovira biodinamiku kao prirodi najprimjereniji oblik poljoprivrede.

    Biodinamičari sami rade pripravke za prihranu i zaštitu. Ima ih osam, a neka stavljaju u kravlje rogove pa zakapaju

    Riječ je, pojašnjavaju u Centru, o poštivanju pravila koja nadilaze uzgoj usjeva bez pesticida i puno su strožija nego ona za ekološku poljoprivredu. Povezana su s unutarnjim razvojem i u službi Zemlje i čovječanstva.

    Prema biodinamičkim načelima postoji vrijeme korijena, lista, cvijeta i ploda. Grožđe se bere i prerađuje u dane i(li) sate cvijeta i ploda, a tad je i najbolje vrijeme da se pije vino. U Engleskoj su i “dokazali” da je ukusnije.

    Kad brati i kad piti:

    1. U vrijeme cvijeta i ploda britanski kušači puno su bolje ocijenili vina nego na ponovljenim kušanjima u dane korijena ili lista. Treba, znači, birati ponekad i doba dana kad je najbolje piti vino.

    Biodinamičari ne drže vinograd poput ‘apoteke’. Smatraju da loza treba sustanare iz biljnog i životinjskog svijeta

    2. Prema Mjesečevom sjetvenom kalendaru Marije Thun, najbolje vrijeme za berbu do kraja ovog mjeseca bit će od petka, 22. rujna u 18 sati do nedjelje u 21, u ponedjeljak od 0 do 15 sati i u četvrtak, 28. rujna u 21 sat do subote u 4 ujutro.

    3. U tjednu u kojem ove godine pada Martinje, a 11. studeni je subota, gotovo da i nema vremena cvijeta i ploda. Cvijet počinje u nedjelju, 12. studenog, u podne i traje do ponedjeljka u 21 sat.

    Više o biodinamici pročitajte ovdje.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

    Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

    ‘I’ kao Italija i izborna berba

    Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

    Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

    Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

    Nedjeljni vinski haiku! Vino

    Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

    Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

    Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

    Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

    Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...