More

  Biseri Plešivice: 15 sjajnih vina u priči od crnog pinota do crnog pinota

  Kategorije:

  Tri su sata vjerojatno proletjela, kad je 25 ljudi ustalo i zapljeskalo nakon prezentacije Bisera Plešivice u zagrebačkom Business Clubu 5. Bila je to predivna vinska glazba, 15 skladbi za ljude najistančanijeg sluha, nakon kojih je na bis svatko birao pjesmu koja mu se najviše dopala. Glavni dio koncerta imao je četiri stavka: pjenušavi, bijeli, jantarni i crveni.

  Počelo je crnim pinotom. Pjenušavim crnim pinotom začinjenim s malo starih sorti. Rosé Drage Kurtalja pokazao je zašto je bio najbolji pjenušac na ocjenjivanju ružičastih vina Drink Pink. Nastavilo se zvjezdanim pjenušcem Three Stars Brut Jagunić, zlatnim s ocjenjivanja pjenušavih vina Flute Stars. Bazno je vino od chardonnaya, rizlinga te starih sorata iz tri vinograda.

  I svjetsko i naše

  Teroarski pjenušac Šember Pavel poslužen je treći. Klasičnoj šampanjskoj bijeloj sorti chardonnayu lokalni je štih dao žuti plavec, koji mnogi smatraju idealnim za pjenušava vina. I jest, pokazao je na najljepši način Pavel, nazvan prema vinogradu ispod crkve svetog Pavla u Pavlovčanima.

  Četvrti je pjenušac bio Tomac Amfora Brut Natur. Prvi je to svjetski pjenušac od baznog vina odnjegovanog u amfori, a Decanter ga je uvrstio među šest najuzbudljivijih pjenušavih vina planeta. Uz dva šampanjca i tri Engleza. Ako se netko i pitao zašto, nakon kušanja mu je sigurno postalo jasno.

  Kamenice nisu samo školjke

  Najboljim sauvignonom istočno od Loire počela je serija mirnih bijelih vina. Kamenice su ga nazvali u vinariji Korak, ponovno prema položaju na kojem je vinograd. Čak su se i strastveni jubitelji novozelandskih sauvignona uvjerili kako ta sorta može dati puno više nego što nudi Novi svijet.

  Rajnskom rizlingu 2017. Drage Kurtalja dugo smo tražili mjesto na ovoj listi. Maceriran je 42 dana pa bi mogao biti među jantarnim vinima, ali odlično se snašao i ovdje. Šest mu je godina. Vidi se vinifikacija po boji, a zrelost osjeti po vrlo nježnom petrolejskom štihu. No okus je i dalje svjež i živ, jednostavno rizlingast. Pravi primjer velikog vina od velike sorte.

  Jedna boca, tri berbe

  Pinot Grigio Francesco Grande kralja sivog pinota Franje Kolarića, nema oznaku berbe na etiketi zato što su u boci berbe tri. Multivintage sivac svježinu zahvaljuje 2022., a 2021. i 2020. dale su mu slast i zrelost. Odličan uradak vinara koji ima osam vina od sivog pinota. A i pokoje od crnog.

  Potom smo krenuli u mitski svijet. Chardonnay Sur lie Griffin 2021. i Chardonnay Sur lie Alujević 2020. na etiketi imaju legendarno biće s tijelom lava te glavom i krilima orla. Krešimir Ivančić, vlasnik vinarije Griffin bolje je znan po pjenušcima, nego po ovom chardonnayu, ali baš smo zato njega i odabrali. Krešo je pomagao Lani Alujević u njegovanju chardonnaya na finom talogu, a ona mu je “uslugu” vratila stiliziranim griffinom na etiketi. To su još dvije potvrde da chardonnay na Plešivici nije samo za pjenušce.

  Vino od 30 sorata

  Nisu ni stare sorte samo za pjenušce, pokazao je Dominik Jagunić vinom Killer Queen iz serije Amber u kojoj radi dugo macerirana vina. Grožđe je s položaja Hrvojka na kojem je posađeno tridesetak sorata. Macerirano je osam mjeseci u bačvama, otočeno na dva tjedna u inoks pa vraćeno u bačve u kojima je sazrijevalo još 17 mjeseci. Ima fenomelnu mineralnost koja mu osigurava iznimno dug vijek. Ali malo ga je. I sve manje.

  Amfora Neuburger 2018. Coletti također je dugo macerirano vino, ali u ukopanoj glinenoj posudi iz Gruzije. Još je 2020. ukazivalo da će biti posebno, a sad je jasno da među najboljim jantarnim vinima. Sorta je nastala u Austriji kao prirodni križanac crvenog veltlinca i zelenog silvanca. Kao da su pomiješane crvena i zelena boja izgleda smećkasta keramička boca u koju je ovaj izvanredan neuburger napunjen.

  Majstorija iz amfore

  Iz majstorske radionice Šember stigao je Qvevri 2015. Qvevri znači amfora, a vino je od rajnskog rizlinga. Prvi su ga put napravili 2011. Četiri godine poslije na ocjenjivanju Vinske zvijezde osvojio je 95 od mogućih 100 bodova. Proglašen je i najboljim bijelim vinom s našeg tržišta 2015. godine. Te godine je ubrano grožđe za novu majstoriju.

  Počelo je crnim pinotom. Jednim. Na kraju su stigla tri. Coletti Pinot nero 2018. zrelo je i puno vino od sorte zaslužne i za sive pinote po kojima je vinarija Coletti poznata. Sivi pinot je, naime, prirodni mutant crnoga čije je grožđe tijekom stoljeća izgubilo boju. Tomac Marany Red 2020. je crni pinot od grožđa uzgojenog prema biodinamičkim načelima. Marany na gruzijskom znači vrt amfora, a grožđe je tri tjedna macerirano u amfori. Na etiketi sortu ne navode zato što u priči oko vina žele istaknuti terroir, dakle položaj, kao i ekstremno prirodan način uzgoja grožđa, a ne sortu.

  Stari trsi ostavljaju bez riječi

  Korak Stari trsi Cimbuščak, pak, bio je apsolutni vrhunac prekrasne večeri. Berba je 2018., a vino nadaleko najbolji crni pinot. Jedno od onih koja pričaju sama pa je najljepše o njima šutjeti.

  Priča je završila malim vinskim kvizom. Odgovore su mogli čuti kvizaši tijekom prezentacije pa je bilo više onih koji su točno odgovorili na sva pitanja. Pobjednika je odlučilo izvlačenje iz šešira, odnosno vinske kutije. Najviše sreće imao je Dario Totić, na slici s Meri Vučajnk. Nije tipfeler u prezimenu, samo da se zna. Dario je kući ponio jedan od posluženih bisera: Šember Qvevri 2015.

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...