Kujundžuša 2021. pršti svježinom, sa svih je strana bogata. Ima relativno nježnih 12 posto alkohola, a vino je iznimno sadržajno. Izvrsna je i Kujundžuša 2022 iz tanka. Alkohol je isti, a vino bolje. Podsjeća na chardonnay iz chablisa s duuugom finom kiselinom.
Grožđe je sa sjeverozapadnog dijela Imotskog polja. Loza raste na višem dijelu polja, 250 metara iznad mora, na suhom aluvijalnom tlu. Tu su nanosi šljunka, oblutaka, pijesak i siva glina koji vinima osiguravaju prekrasnu mineralnost.
Izvanredan je i Sauvignon 2022. odležan šest mjeseci na finom talogu u inoksu. Nježnog je, prepoznatljivog mirisa i prekrasnog okusa. Širokog, dubokog i okruglog s fenomenalnom aftertastom.
Nikica Katić ima građevinsku tvrtku i napravio je podrum za društvo. Plan je bio da dolje bude vino, a gore komin oko kojeg se desetak ljudi može lijepo provesti. Nije ni sanjao grožđe i vinograd. No, kupio je prvi vinograd pa drugi, treći i sad nema dovoljno mjesta za sve što ima. Vinariju je nazvao Katich kako je ljudi ne bi miješali s podjednako lijepom Nikice Katića iz Moslavine.
Projekt za podrum pripremljen je za europsku omotnicu, ali “uletjela” je mogućnost za kupnju nekadašnje vinarije Imota pa je Nikica odlučio da bi ljepše bilo vina predstavljati tamo, u vinogradu između loze, nego unutar građevinske tvrtke.
Objašnjavo je to predstavljajući Mirite Blanc 2020. Riječ je o chardonnayu s 25 posto sauvignona s istoimenom vinogradarskog položaja. Napunjeno je u veljači ove godine u tri nove francuske bačve na nagovor Rudija Štefana iz glasovitog šibenskog restorana Pelegrini. Fermentacija je započela u inoksu, a pri kraju je vino premješteno u bačvu u kojoj je devet mjeseci odležalo i na finom talogu.
Ima Katić i Chardonnay 2021. iz tanka. Nije mu chardonnaya bilo dovoljno, rodio je manje od kile, pa su dodali malo sauvignona. “Oni” su Nikica i Viktor Zdilar, izvanredan enolog koji njeguje Katicheva vina. Danas imaju oko 2500 litara chardonnaya, a to je već ozbiljna količina.
Syrah 2020. gotovo je slučajno postao veliko vino. Prvotna je ideja bila propustiti ga na kratko kroz stariji barik pa predati brzo tržištu. Ostalo je vino, igrom slučaja, malo dulje u inoksu i na kraju ispao odlično. Sad je to “divljak” za divlju svinju koji bi fino smirio i pašticadu od mesa te gastronomski zahvalne životinje, a lako je predvidjeti kako će za dvije godine biti super i uz veprića s ražnja.
Crni Mirite 2018. mješavina je syraha i cabernet sauvignon u podjednakim omjerima, obogaćenih s 15 posto merlota. Ima 14,5 alkohola, možda i malo više, a kiseline su blizu šest grama po litri.
Malen je bio urod, mlada loza, a bilo je i tuče koja ipak nije napravila (pre)veliku štetu. Maceracija i fermentacija trajale su 15 dana. Potom je vino prepušteno njezi u inoksu pa ostavljeno godinu i pol u bačvicama. Prekrasno je zaokruženo, s 10 godina lijepog putovanja kroz vrijeme pred sobom.
Merlot 2018. bio je svojevrsno iznenađenje za kraj. Ima 16 posto alkohola i 32 grama ekstrakta po litri. Zove se Beg po djedovu nadimku. Odličan je i apsolutno zaslužuje taj davni plemićki naziv ovih krajeva. Vina Katich još su poprilično nepoznato blago. Tko ga nije otkrio, naprosto ga mora “otkopati”.
Prošlogodišnja kujundžuša napunjena je u boce kako bi se oslobodilo mjesto za novu