Kosilicom smo pronašli tartuf veličine šake kod ljuljačke u našem vrtu, napola izvan zemlje, pohvalio se slavni vinar Ivica Matošević iz Krunčića pokraj Limskog kanala.
Lako njemu kad mu tartufi rastu u dvorištu, a u podrumu ima odgovor na gotovo sve gastro izazove s njima. Nakon što pokosi dvorište može si napraviti fritaju s malo pršuta i tartufima koju će nepogrešivo popratiti malvazija Alba, naglašenih cvijetno – herbalnih aroma, finog okusa, lijepe svježine sa samo malo gorčine u retrookusu i tijela taman koliko treba da poprati jelo. Nakon fritaje može skuhati istarske fuže, oplemeniti ih ovom posebnom gljivom i pridružiti im bijelu Grimaldu, mješavinu chardonnaya, malvazije i sauvignona. Vino širokog mirisnog spektra, ali i dovoljnog intenziteta da aromatski odgovori na jelo. Bogatog je okusa, naglašene mineralnosti, možda malo jače strukture od jela, ali primjetna kremoznost u jelu i vinu sjajno se isprepliće i stvari vraća u potpuni sklad.
Ako je i dalje gladan, Ivica si može napraviti i goveđi carpaccio na rikoli sa tartufom, a iz arhive izvaditi Sauvignon Blanc iz 2006. koji neodoljivo podsjeća na sauvignone iz doline Loire. Uzorno vino koje prkosi našim trendovima. Iznimno slojevitih aroma, još uvijek puno svježine poduprte vibrantnom mineralnošću koja je u odličnoj sinergiji sa bogatim i zrelim okusom ovog moćnog vina prepunog slasti. Neće ga baš svi razumjeti, ali oni upućeniji uživati će svakom gutljaju, a još kad se vino upari sa spomenutim jelom sve mirisno-okusne senzacije se dodatno potenciraju.