Bila je još 2023. Prosinac. Na jednom od uobičajenih internih kušanja ekipe portala vinskiklub.hr smještali smo vina na zamišljenu listu najboljih.
- Je li ovo najbolje naše koje smo kušali, izletjelo je pitanje nakon jednog vina.
- Možda baš naj-najbolje nije, ali u prva tri moglo bi biti, odgovorili smo si sami.
Nastavili smo na sličan način komentirati i druga vina:
- Ovo je sigurno među 50.
- 100 najboljih mi je teško nabrojati, ali ovo mora biti među njima…
- Prijatelju, idemo baš popisati tu stotku!
I krenuli smo. Ne samo kušajući, naravno, zato što ih nije bilo 100 na stolu. Zapisivali smo ih po sjećanju pa shvatili da to baš nije objektivno. Potom smo nabrajali vina po regijama, ali ni s tim ključem nismo bili zadovoljni…
- Pitat ćemo ljude iz vinskog svijeta što oni misle, izgledalo je kao jednostavno rješenje.
- Ali koje ljude?
- Enologe i sommeliere!
- Jedne i druge?
- One koji bolje poznaju vinsku scenu!
Enolozi rade vina. Većina ih je zato vezana uz vinogorje, pa i vinariju, a sommelierima je ipak dio posla kušanje najrazličitijih vina iz najrazličitijih krajeva. Odlučili smo zato njih zamoliti da nam naprave liste vina za koja misle da su najbolja u Hrvatskoj.
Kako ne bismo dobili dominaciju nekog stila vina nad ostalima, odredili smo kvote:
Neka u 100 vina bude 16 pjenušaca, 12 ružičastih vina, 28 bijelih, osam jantarnih, 28 crvenih odnosno crnih, kako ih tko naziva, te osam desertnih!
Odlučili smo pozvati 24 sommeliera, a i sami smo napravili svoje liste. Na kraju smo, prema broju nominacija, dobili 114 umjesto 100. Sutra pročitajte kako se priča dalje komplicirala, a do tad se podsjetimo prekrasnih ćoškastih, a ne okruglih 114 vina.