Nekoliko nota prepečenca s pikantnim voćnim aromama. Hrskavo i vrlo svježe vino. Tako je u članku “Furmint veljača: Svestrano grožđe koje osvaja svijet” britanski Decanter opisao pjenušac Protagonist Toni Pušipel Extra Brut 2022. OPG-a Tatjana Hažić iz Jurovčaka pokraj Svetog Martina na Muri. Tatjana je dolje s našim Lovcem na vina Tomom Jakopovićem na fotografiji snimljenoj tijekom posjeta za kojeg smo i kušali pjenušac posvećen njezinom nećaku Toniju.
Zrele arome jabuke, kruške i dunje sa svježim notama paprenih začina. Precizan i živahan, lijepe teksture, opisali su Mohokos Pušipel Prestige 2021. DK Vina (Dvanajščak-Kozol) iz međimurskog mjesta Dragoslavec. S opisom dva naša pušipela započeli su članak o furmintu, koji mi zovemo i moslavac, a prepoznajemo ga i kao šipon.
Furmint je nedvojbeno jedna od najuzbudljivijih i najsvestranijih sorti grožđa u današnjem svijetu, sposobna proizvesti sve, od delikatnih, pjenušavih vina do raskošno slatkih vina, uvijek sa svojom prepoznatljivom kiselošću i jedinstvenim karakterom, izjavila je Caroline Gilby (dolje), predsjednica Decanterove komisije za Sjevernu, Središnju i Istočnu Europu.
Nakon dva Hrvatska vina u članku je spomenut najbolji furmint s ovogodišnjeg Decanterovog ocjenjivanja, a to je Medve Furmint 2021. glasovite vinarije Sauska pa još 10 mađarskih, uključujući i Mandolás Furmint 2022. također slavnog Oremusa. Za kraj, priča je začinjena s dva slovenska vina od te slavne sorte. Pjenušavi Šipon Brut 2019. vinarije Dveri-Pax iz Podravja te Seven Numbers Furmint 2021. vinarije Puklavec Family Wines iz Ormoža, odmah uz granicu s Hrvatskom.