Od naših početaka željeli smo imati vino iz amfore. I napravili smo od grožđa žilavke iz berbe 2021. vino odnjegovano u toj glinenoj posudi. Amfore su, vjerojatno, prve posude u povijesti u kojima je nastajalo vino. Naše je nastalo maceracijom, fermentacijom i odležavanjem u amforama čiji je obujam 200 litara. Ukupno imamo 470 butelja, opisao je Josip Brkić iz Čitluka kompleksno vino bakrene boje s aroma duhana, karamele i meda te punog, širokog i mekanog okusa s dugim aftertastom.
Od žilavke je, naravno, te velike bijele sorte koja je za hercegovačko vinarstvo značajna kao što je graševina za Hrvatsko. Mogu se vina od žilavke piti kao mlada, godinu za godinu, ali sama sorta voli vrijeme pa su ponajbolje su one koje odleže tri-četiri godine. Poput ove Žilavke Amphora 2021. čiji je potencijal odležavanja sigurno 10 godina, pa i više. Pitanje je samo hoće li izdržati toliko, s obzirom da je butelja malo.
To je šesta žilavka iz ove izvanredne vinarije, možda i najveće male u našem dijelu svijeta. Bazna Žilavka odnjegovana je u inoksu i na tržište ide godinu za godinu. Sad je u prodaji 2023. Ima u njoj 15 posto lokalnih sorata bene i krkošije. Greda je istog sastava, ali odnjegovana je dvije godine na finom talogu. Aktualna je berba 2021. Mjesečar, pak, čista je žilavka, u čijem je nastajanju svaki korak ples s prirodom: od obrezivanja do berbe pažljivo je usklađen s mijenama Mjeseca.
Berba 2022. odležala je 14 mjeseci u bačvama od 250 litara od bosanskog hrasta.
Iz 2020. berbe je Zlatni Mjesečar. U godini kad je sve bilo neizvjesno izabrali su Brkići najbolje od najboljega grožđa i napunili bačvicu. Nakon dvije godine odležavanja, pretočili su vino u boce. Rezultat je bio fantastičan. Samo iz jedne godine je i
Bijela Limousina. Bila je to 2006. Posebno vino koje nisu uspjeli ponoviti.
Već pred kraj tog ljeta prije 18 godina moglo se naslutiti da berba neće biti iznad prosječne. Josipu je slovenski vinar Stojan Ščurek predložio da na svakom drugom čokotu odreže svaku drugu mladicu ispod grozda pa poslije tri dana pobere to grožđe, kao i ono na kojem nije intervenirao. To je i napravio, napunio bačvicu od 250 litara, odnjegovao vino na talogu bez kontrole temperature i dobio idealnu kombinaciju snage i lepršavosti. Žilavkom Amphora, pak, dobio je vino koje će, čini se, nadmašiti i Limousinu.