More

    Bura Dingač znamo svi, upoznajte i Babić Bura

    Kategorije:

    Na škrtom kamenom terenu, u Raslini kraj Prukljanskog jezera vinogradi stariji od 50 godina daju grožđe iznimne koncentracije i kvalitete od kojeg dr. Miljenko Bura, uz podršku rođaka, poznatog vinara iz Plastova Marka Sladića, na starinski način proizvodi moderna vina vrhunske kvalitete.

    Sva vina koja je ovaj liječnik i sveučilišni profesor napravio predstavili smo u Zagrebu, u Društvu Šibenčana kako i priliči izvornoj šibenskoj sorti i autoru vina, rođenom Šibenčaninu.

    Krenuli smo sa 2021. koja još uvijek nije spremna, ali želja je bila pokazati razvojni put vina od još pomalo tvrdog i neskladnog vina do potpuno spremne 2019. koja ekspresira moć i eleganciju, arome višnje okružene crnim bobičastim voćem prožima mineralna svježina uz dodir finih, omekšalih tanina.

    2018. se lagano otvarala u čaši, stilski ujednačena, ali aromatski usmjerenija na herbalne note uz slanu-mineralnost primjetnu već na nosu.

    2017. najsličnija je 2019. ali nešto dublja, u savršenim odnosima tvrde i meke strane spektra. Punog tijela, umjerenih ali dovoljnih 13.7 alkohola, čvrstih, a ispoliranih tanina uz izražene kiseline djeluje bezdimenzionalno i pokazuje sav potencijal teroarskog babića.

    2016. je veliko vino za velike trenutke! Bogato, u mirisu slojevito i izražajno, u gutljaju fino, toplo i meko uz moćnu mineralnu svježinu. Zavidne strukture, posve uglađenih tanina, neopterećeno bačvom, dugotrajnih mirisa i okusa.

    2015. je pokazala najveću zrelost i najjače tijelo, ali i eleganciju rijetko viđenu kod crnih dalmatinskih vina, ako uzmemo u obzir najznačajnije sorte.

    Kod 2013. se u mirisu prvi puta pojavljuje šljiva uz crno voće i zrelu trešnju, sadržajno i bogato, te uobičajeno svježe. Najbolji dokaz iskrenog pristupa vinu gdje bez ikakvog stilskog odmaka, vrlo ujednačenih parametara u grožđu dolaze na vidjelo specifičnosti berbe.

    2011. se pokazala poput dame u najboljim godinama koja polako otkriva draži. Vino je u mirisu bogato i izražajno uz decentno prisutne tercijarne note koje pridonose kompleksnosti i tek pažljivom kušaču otkrivaju zrelost. Na nepcu ugodno i fino, u jako dobrom balansu u kojem izražena mineralnost kompenzira nominalno manje kiseline pa je svježina i dalje lijepo izražena.

    2010. je potpuno jasno vino, nimalo umorno, ali uz laganu dozu patine. Vrlo slijedivo, mirisi se nepogrešivo spuštaju na nepce i zovu na sljedeći gutljaj.

    2009. još je jedno remek djelo. Senzacionalno vino i u 14. godini djeluje moćno i bezvremenski. Visokog je aromatskog intenziteta i iznimne kakvoće mirisa, u kojem dominira likerska višnja uz malo pikantnih, začinskih nota. One se nastavljaju i u okusu. Fino i sadržajno vino prepuno je južnjačke slasti, a još obavijeno izraženom mineralnom svježinom. Spremno je i za daljnje odležavanje uz tendenciju rasta.

    Foto: Nikola Zoko
    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    I priče o siru dio su 29. izdanja knjige...

    Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki...

    Nedjeljni vinski haiku: San o vinu

    Hladne su kiše. Mačak spava. Vinska ga Kutija grije. Nedjeljni (vin)haiku 63

    Portugalci piju najviše: 61,7 litara po glavi (starijoj od...

    Znamo svi da je SAD najveći konzument vina. Prošle su godine Ameri popili 33,3 milijuna hektolitara vina,...

    Došao u berbu uzalud! Lopovi su brali noću i...

    Mislio sam da su ptice pojele grožđe. Kad sam na tlu vidio nekoliko grozdova uredno odrezanih škarama,...

    Ocijenili 68 džinova uoči treće GinIstre! 25. listopada će...

    Iz Italije, Slovenije, Srbije, Slovačke i, naravno, Hrvatske stiglo je 69 džinova na senzorno ocjenjivanje u Strukovnoj...

    Kastav, 5. – 7. listopada: Bela Nedeja slavi vino...

    Oko 60.000 posjetitelja posljednjih godina dolazi na najveći kastavski blagdan, kastavsku užancu za koju Kastafci i pravi...