Tri petka za tri putovanja u otkrivanje sljubljivanja vina i plave ribe uz vrhunske chefove novi su enogastronomski doživljaj u Poreču. Predstavili su ga Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča, Emil Perdec, sommelier i F&B Manager Plave lagune, Luka Rossi, predsjednik Vinistre te dr. sc. Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.
„Poreč je i u 2023. dokazao da ima potencijala privlačenja velikih projekata na području manifestacija, naročito prije i poslije sezone. Raduje nas novo enogastronomsko iskustvo i jedva čekamo da ga podijelimo s našim gostima. Vjerujemo da je ovo samo početak nezaboravne priče koja je do sada ostala neispričana, a dijelom je našeg identiteta,“ istaknuo je Velenik.
Plava riba i crno vino istarska su tradicija
Na ideju spajanja najznačajnije svjetske crne vinske sorte cabernet sauvignon s jelima od plave ribe došli su vrhunski chefovi i sommelieri, istomišljenici koji su to isprobali u praksi. Sommelier Emil Perdec naglasio je kako su plava riba i crna vina duga gastronomska tradicija Istre.
“Teran i malvazija istarska oduvijek su sinonim za naše vinogradarstvo. Osnivanjem Pokrajinske vinarsko-voćarske stanice u Poreču još su 1875. godine postavljeni temelji moderne Istarske poljoprivrede. Uz authtone sorte sadile se se i alohtone poput merlota i cabernet sauvignona. One su danas, uz teran, glavne istarske crne sorte. Ovom pričom želimo se enogastronomski poigrati i malo odmaknuti od standardnog sljubljivanja te pokušati oživjeti povijesnu vezu plave ribe i cabernet sauvignona. Tako ćemo pokazati i širinu naše regije”, rekao je Perdec.
Nekad su u Istri prevladavale crne sorte
Dr. sc. Marijan Bubola iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča istaknuo je kako trsovi cabernet sauvignona kasno kreću s vegetacijom pa mu i grožđe kasno dozrijeva.
“Daje vina snažnog karaktera zahvaljujući sitnoj bobici i debeloj kožici, Punog su tijela, intenzivne i duboke boje, s velikim udjelom tanina i relativno visokom kiselosću. To je i preduvjet za dugovječnost vina”, istaknuo je dr. Bubola, naglasivši da su u 19. stoljeću, za razliku od danas, na području Istre prevladavale crne sorte.
Cabernet sauvignon je kičma crnih kupaža
Luka Rossi, predsjednik Udruge vinogradara Vinistra, rekao je kako kontinuirano i vrlo intenzivno rade na promociji istarskih vina. Posebno, naravno, onih od autohtonih sorti malvazije i terana, ali sve više i na promociji internacionalnih koje također daju vrhunske rezultate u Istri.
“Među njima je i cabernet sauvignon, koji u Istri daje kompleksna, dobrostrukturirana vina s prepoznatljivim aromama crnog ribizla te zelenim biljnim mirisima koji su karakteristični za Istru. Postao je ključan u istarskim crnim kupažama kojih je na tržištu sve više. Reakcije su odlične pa vjerujemo da vrijeme takvih vina tek dolazi”, rekao je Rossi.
Promocija istarske gastronomije
Dodao je kako kao predstavnik istarskih vinara želi zahvaliti organizatorima na ovoj promociji istarske gastronomije i najboljega i najzdravijega što Istra ima. Plava riba sljubljena sa čašom vrhunskog crnog vina je, uz maslinovo ulje, temelj zdrave mediteranske prehrane, uvrštene na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine, podsjetio je Rossi.
Jela od plave ribe sljubljena s crnim vinom tri porečka restorana ponudit će sljedeća tri petka: Spinnaker 3. studenog, Peterokutna kula 10. i Divino 17. studenog. Jela za posebne večeri posvećene cabernet sauvignonu i plavoj ribi, pripremat će neki od najznačajnijih hrvatskih chefova – Goran Hrastovčak, Hrvoje Zirojević i David Skoko.
Istra i cabernet vole se već 150 godina
Gostima će govoriti i o sastavu svakog jela te zašto pojedino pristaje baš odabranom vinu. Bit će to tri prilike da se dožive okusi koji će probuditi i posljednji uspavani okusni pupoljak i sazna zanimljiva povijest ove vinske sorte koja raste širom svijeta, a zasjala je i u Istri.
Cabernet sauvignon nastao je prije gotovo 500 godina u francuskoj vinskoj regiji Bordeaux spontanim križanjem cabernet franca i sauvignona bijeloga. Duga je i njegova povijest i u Istri, čak 150 godina, kao i tradicija izlova i konzumacije plave o čemu prvi zapisi potječu iz 14. stoljeća.
Mjesta treba rezervirati
Iz Turističke zajednice grada Poreč upozoravaju kako je broj mjesta na večerama u sva tri restorana ograničen pa ih treba rezervirati. Samo će tako ljubitelji fine hrane i dobrih vina imati priliku na najbolji se način uvjeriti koliko se plava riba i crno vino vole. Podrobnije informacije su na internetskoj stranici myporec.com.