More

  Cabernet sauvignon i plava riba – tri ekskluzivne večere petkom u Poreču

  Kategorije:

  Tri petka za tri putovanja u otkrivanje sljubljivanja vina i plave ribe uz vrhunske chefove novi su enogastronomski doživljaj u Poreču. Predstavili su ga Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča, Emil Perdec, sommelier i F&B Manager Plave lagune, Luka Rossi, predsjednik Vinistre te dr. sc. Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

  Jedinstveni enogastronomski doživljaj predstavili su dr. Marijan Bubola, Luka Rossi, Nenad Velenik i Emil Perdec

  „Poreč je i u 2023. dokazao da ima potencijala privlačenja velikih projekata na području manifestacija, naročito prije i poslije sezone. Raduje nas novo enogastronomsko iskustvo i jedva čekamo da ga podijelimo s našim gostima. Vjerujemo da je ovo samo početak nezaboravne priče koja je do sada ostala neispričana, a dijelom je našeg identiteta,“ istaknuo je Velenik.

  Plava riba i crno vino istarska su tradicija

  Na ideju spajanja najznačajnije svjetske crne vinske sorte cabernet sauvignon s jelima od plave ribe došli su vrhunski chefovi i sommelieri, istomišljenici koji su to isprobali u praksi. Sommelier Emil Perdec naglasio je kako su plava riba i crna vina duga gastronomska tradicija Istre.

  Slanutak, kapari i poriluk prilog su aromatiziranoj skuši koju priprema Goran Hrastovčak iz restorana Spinnaker

  “Teran i malvazija istarska oduvijek su sinonim za naše vinogradarstvo. Osnivanjem Pokrajinske vinarsko-voćarske stanice u Poreču još su 1875. godine postavljeni temelji moderne Istarske poljoprivrede. Uz authtone sorte sadile se se i alohtone poput merlota i cabernet sauvignona. One su danas, uz teran, glavne istarske crne sorte. Ovom pričom želimo se enogastronomski poigrati i malo odmaknuti od standardnog sljubljivanja te pokušati oživjeti povijesnu vezu plave ribe i cabernet sauvignona. Tako ćemo pokazati i širinu naše regije”, rekao je Perdec.

  Nekad su u Istri prevladavale crne sorte

  Dr. sc. Marijan Bubola iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča istaknuo je kako trsovi cabernet sauvignona kasno kreću s vegetacijom pa mu i grožđe kasno dozrijeva.

  Najbolje grožđe cabernet sauvignon daje na dreniranim položajima s puno sunca i kiselim tlom poput crvenice u Istri

  “Daje vina snažnog karaktera zahvaljujući sitnoj bobici i debeloj kožici, Punog su tijela, intenzivne i duboke boje, s velikim udjelom tanina i relativno visokom kiselosću. To je i preduvjet za dugovječnost vina”, istaknuo je dr. Bubola, naglasivši da su u 19. stoljeću, za razliku od danas, na području Istre prevladavale crne sorte.

  Cabernet sauvignon je kičma crnih kupaža

  Luka Rossi, predsjednik Udruge vinogradara Vinistra, rekao je kako kontinuirano i vrlo intenzivno rade na promociji istarskih vina. Posebno, naravno, onih od autohtonih sorti malvazije i terana, ali sve više i na promociji internacionalnih koje također daju vrhunske rezultate u Istri.

  Hrvoje Zirojević će u Peterokutnoj kula pripremiti i pašticadu od palamide, a prilog će biti i njoki s koromačem

  “Među njima je i cabernet sauvignon, koji u Istri daje kompleksna, dobrostrukturirana vina s prepoznatljivim aromama crnog ribizla te zelenim biljnim mirisima koji su karakteristični za Istru. Postao je ključan u istarskim crnim kupažama kojih je na tržištu sve više. Reakcije su odlične pa vjerujemo da vrijeme takvih vina tek dolazi”, rekao je Rossi.

  Promocija istarske gastronomije

  Dodao je kako kao predstavnik istarskih vinara želi zahvaliti organizatorima na ovoj promociji istarske gastronomije i najboljega i najzdravijega što Istra ima. Plava riba sljubljena sa čašom vrhunskog crnog vina je, uz maslinovo ulje, temelj zdrave mediteranske prehrane, uvrštene na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine, podsjetio je Rossi.

  Inćun je sitna plava riba za veliki gastronomski užitak. Pokazat će to ravioli sa slanim inćunima i pečenim keljom

  Jela od plave ribe sljubljena s crnim vinom tri porečka restorana ponudit će sljedeća tri petka: Spinnaker 3. studenog, Peterokutna kula 10. i Divino 17. studenog. Jela za posebne večeri posvećene cabernet sauvignonu i plavoj ribi, pripremat će neki od najznačajnijih hrvatskih chefova – Goran Hrastovčak, Hrvoje Zirojević i David Skoko.

  Istra i cabernet vole se već 150 godina

  Gostima će govoriti i o sastavu svakog jela te zašto pojedino pristaje baš odabranom vinu. Bit će to tri prilike da se dožive okusi koji će probuditi i posljednji uspavani okusni pupoljak i sazna zanimljiva povijest ove vinske sorte koja raste širom svijeta, a zasjala je i u Istri.

  David Skoko doći će motorom u Divino pa kuhačom pripremiti ragu od tune s conchiglionima i kremom od blitve

  Cabernet sauvignon nastao je prije gotovo 500 godina u francuskoj vinskoj regiji Bordeaux spontanim križanjem cabernet franca i sauvignona bijeloga. Duga je i njegova povijest i u Istri, čak 150 godina, kao i tradicija izlova i konzumacije plave o čemu prvi zapisi potječu iz 14. stoljeća.

  Mjesta treba rezervirati

  Iz Turističke zajednice grada Poreč upozoravaju kako je broj mjesta na večerama u sva tri restorana ograničen pa ih treba rezervirati. Samo će tako ljubitelji fine hrane i dobrih vina imati priliku na najbolji se način uvjeriti koliko se plava riba i crno vino vole. Podrobnije informacije su na internetskoj stranici myporec.com.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...