Čekaj nas, mi ćemo sigurno doći, kao da su vina šaptala Morenu Degrassiju

Svaka je sorta na položaju Contarini dala dobro grožđe te 2016. Bilo je sunca, bile su i dvije kiše u pravo vrijeme. Crna su vina nakupila 15, 16 pa i 17 posto, a i malvazija 15. Napravili smo četiri vina od sorata koje su inače išle u vino Terre Bianche Cuvee. Čekali smo ih, dugo su bila u bačvama, a neka su još u njima…

Tako je Moreno Degrassi pojasnio nastajanje vina linije “Special Edition” koju je sa sommelierom Sinišom Škabernom predstavio u Petram Rooftop restoranu u Crvenom Vrhu pokraj Savudrije. Iz 2016. su Cabernet Franc, Cabernet sauvignon i Crni pinot, a mali zeleni Petit verdot godinu je zreliji.

Čekaj me, i ja ću sigurno doći. Samo me čekaj dugo…

Činilo se kao da je Rade Šerbedžija došao i počeo recitirati Čekaj me, prekrasnu poemu Konstantina Simonova, dok smo čekali prekrasna vina od tri sorte čiji nazivi počinju slovom “c” s položaja Contarini te četvrto, tog Malog zelenog, kako se petit verdot može prevesti s francuskog.

Uz prvo vino iz Degrassijeva pokera crvenih asova, Cabernet franc, Vukašin Knežević, chef restorana ovog velebnog resorta, i njegova ekipa poslužili su janjeći kotlet u umaku od cimeta i crvenog vina, a uz Cabernet sauvignon izvana fino zapečena, a iznutra sočna pačja prsa sa čičokom i kaduljom.

Čekaj i kada čekanje dojadi svakome koji čeka… 

Petit verdotu pratnja je bila pašticada od boškarina sa šljivama, a Crnom pinotu izvrstan srneći file u umaku od borovnice. Kombinacije hrane i vina na papiru mogu djelovati čudno, no jela su doista pripremljena prema vinima.

I to s velikim razumijevanjem tko su zvijezde večeri pa nijedno nije prekrilo vino, nego je zalogaj bio nenametljiv temelj za gutljaj. Nenametljiv je u vinima i utjecaj bačve. Odležavala su u korištenima od francuskog hrasta. Nisu se, naravno, pili samo crnjaci.

Čekaj i kada druge nitko ne bude čekao više…

Dobrodošlica je bio pjenušac Lilith. Naziv je dobro znan, ali ovaj je prvi napravljen samo od crnog pinota i tri je godine odležao na finom talogu u boci. Tartar od plavoperajne tune aromatiziran narom bio mu je izvrstan temelj. Predstavio je Moreno i vino Nino, posvećeno ocu koji ima 91 godinu.

Riječ je o Malvaziji 2021. od grožđa probranog s najstarijih trsova na najboljem položaju. Nakon sedam dana hladne maceracije pa prešanja, vino je odležalo u rabljenim drvenim bačvama godinu dana pa napunjeno u 1200 boca i 600 magnuma. Uz tu izvanrednu malvaziju poslužen je rižoto s vrganjima i pancetom.

Nek rekne tko me čekao nije: taj je imao sreće!

Moreno Degrassi ima snage i strpljenja čekati da mu vina dočekaju zrelost.  Konstantin Simonov bio je ipak samo pjesnik koji je pisao kako čekanje dojadi svakome koji čeka: Neka se tako umore čekati i svi drugovi moji i gorko vino za moju dušu nek piju kod ognjišta. Čekaj. I nemoj sjesti s njima, i nemoj piti ništa, poručio je svojoj dragoj. Moreno ne treba slušati pjesnika: dovoljno je da sluša vino!

Krene ponekad priča svojim putom pa odvuče od teme. O samim vinima, malo više uskoro…