Kiša je prestala padati oko osam sati. U devet se počelo razvedravati pa je u 10, na startu Crikvenica food&wine walka u Jadranovu, sunašce već grijalo. Kiša je počela padati oko 18 sati, sat nakon što su šetači stigli u Selce. Vremenski su to gabariti prvog zabavnog pješačkog malog maratona s osam okrijepnih postaja. Izleta punog veselja, glazbe, finih zalogaja i gutljaja, pa i malo slatkih muka na dužim etapama, koji zaslužuje postati tradicionalan dio crikveničkog Mjeseca plave ribe.
Sa 17 pjenušaca dočekali su organizatori iz Turističke zajednice Grada Crikvenice na plaži u Jadranovu više od 200 sudionika koji su kretali na šetnju u pet grupa, svakih pola sata. Prva je dionica bila kratka. Stalo se u Konobi Feral i krijepilo paštetom od tune te vinima Griffin, Florijanović i Kocijan iz Bregovite Hrvatske.
Kroz šumu do Rimljana
Kroz šumu se stiglo i do točke iznenađenja: arheološkog lokaliteta Lokvišće s ostacima zgrada iz Rimskog doba, iz 2. stoljeća prije Krista. Rimljani se nisu iskazali, nije tu bilo antičke hrane i pića, ali je bila lijepa prilika za razgovor.
Nadoknadilo se propušteno u baru Terraca U Dramlju rupicama na brusketi s ružmarinom i pošipom te plavcem vinarije Skaramuča s Pelješca. Tuna je bila na tapeti u dramaljskom Dominu. Tuna u salati.
Slavonska vina uz tunu
Tuna na tri načina: confit, marinirana i u obliku čipsa poslužena s ječmom u košarici od tijesta. Vina su tamo bila slavonska: Graševina i Cabernet sauvignon vinarije Zlatno brdo.
U crikveničkom Burinu uživalo se u puno manjoj plavoj ribi, ali ne i manje finoj. Bila je to gratinirana skuša s palentom i salsom te vinima Tomaz iz Motovuna.
Crveno-bijela riba
Potom je, na drugoj stanici iznenađenja, čekala crveno-bijela riba. Bio je to pršut uz koji su vina nudili članovi Udruge vinara, vinogradara i maslinara „Sveta Lucija“ iz Crikvenice. I glazbu su, naravno, ponudili.
Restoran Hotela Marina u središtu Selca pripremio je šurlice u mediteranskom umaku sa slanim inćunima te vina Grand Village Estate Winery. Gotovo susjedna Konoba Ulika iz Selca vratila nam je najveću ribu našeg mora.
Kvartet iz snova
Uz tortilju od marinirane tune uživalo se u vinima Vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog i u izvanrednoj glazbi neobičnog kvarteta čiji su instrumenti bili bubanj, gitara, saksofon i truba.
Food & Wine Walk završio je na trgu u Selcu tortom Frankopan, vinima članova Udruge Kvarner wines i ponovno, naravno, glazbom. Čak ni kiša nije zaustavila veselje. Dio sudionika vratio se autobusom do svojih automobila, neki su otišli na rezervne položaje u obližnje lokale, a ostali su se veselili i dalje. Unatoč dojmljivoj statistici o prijeđenom putu (dolje).
Fotografije: Ivana Pranjić/Cork Croatia