More

  Cviči, cviči, Cviček u Kleti Krško, a oduševljava Bijeli pinot 2017.

  Kategorije:

  Cviček je mješavina crnih i bijelih sorata slovenske vinorodne regije Posavje sa strogo propisanim omjerima: 60 posto žametne črnine ili žametovke, 15 posto frankovke i 25 posto kraljevine te žuti plavec i graševina. Često su ta vina bila tehnički nedorađena, nečistih aroma i pretjerane, grube kiseline. A posjet Kleti Krško pokazao je da Cviček može biti vrlo ugodno, nježno, aromatično vino neopterećeno alkoholom (10 posto) i pravo osvježenje za tople dane. Važno je razumjeti ga i uskladiti očekivanja sa sadržajem čaše.

  Neobična je boja Cvič’ka, ali vrlo se lako pije. U kušaonici posjetitelje dočeka i lista ostalih vina Kleti Krško

  Klet Krško je zadruga. Koriste njihovo grožđe, a ima i svoje. Bogat “program” pripremili su direktor i enolog Jure Grubar i njegova ekipa. Uživali smo u čistom cvič’ku, ali i u gemištu. Neobičan je zbog svijetlo crvene boje, no fin i osvježavajuć. Pravi primjer kako jednostavno vino može biti zanimljivo i nepcu ugodno.

  Ne rade u Kleti Krško samo Cviček. Imaju i nekoliko pjenušaca napravljenih klasičnom metodom druge fermentacije u boci. Prvi je bio beskompromisno svjež blanc de noir od žametovke, predodređen za izbirljivije. Rosé od žametovke je aromatski raskošniji, ali u brut kategoriji i na gornjoj granici slatkoće pa je prihvatljiviji širem krugu potrošača. Treći je bio od kraljevine. Pokazao je da ova sorta i u Sloveniji može dati vrlo dobre pjenušce, kao što već godinama pokazuje i naša vinarija Puhelek-Purek iz Gornjeg Psarjeva u Zelinskom prigorju.

  Serija mirnih vina započela je Zelenim silvancem 2022. Vinu nema zamjerke, štoviše iskazuje zrelost i ozbiljan gard, a bilo je i odličan uvod u zvijezdu večeri, Bijeli pinot 2017.

  U bogatoj ponudi vina najveća je zvojezda Bijeli pinot 2017.Vino velike energije i preporuka je ljubiteljima sorte

  Duboke je zlatno žute boje, iznimne gustoće i bogatog, slojevitog mirisa u kojem se ništa posebno ne ističe, nego čitava paleta voćno-cvjetnih aroma pogurana laganim začinskim notama djeluje kao neraskidiva cjelina. U okusu je fino i toplo, ima puno slasti i naglašenog ekstrakta te snažnu mineralnu svježinu. Pamtljivo vino velike energije i preporuka svim ljubiteljima sorte.

  Uslijedile su tri frankovke, dvije iz 2020. iz dva vinograda, obje vrlo voćne u mirisu i okusu, srednjeg prema punom tijelu, omekšanih tanina, ali još uvijek pomalo neskladne, pa je zaključak da je vrijeme na njihovoj strani. Treća iz 2019. pokazala se kao pravo teroarsko vino. Prepoznatljivih je sortnih aroma i, uz dašak dima, miriše fino i zrelo . Na nepcu je bogato, strukturirano, brojnih zrelih tanina. Nudi se na prvu i ostavlja dobar dojam.

  Kako i priliči vinogorju hladnije klime na kraju je posluženo predikatno vino, Laški rizling (graševina) izborne berbe bobica iznimno čistih i preciznih linija te voćno-mednih mirisa i okusa.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....