More

  Dan je cabernet sauvignona, barem prvi od tri koje slave širom svijeta

  Kategorije:

  Bidure, bouchet, bouchet sauvignon, petit bouchet, cabernet petit, carbonet, carbouet, marchoupet, navarre, petit cabernet, petit cavernet sauvignon, sauvignonne, vidure, vidure sauvignonne i petit vidure 15 je naziva sorte koji se samo u Francuskoj koriste za najrasprostranjeniju svjetsku vinsku sortu loze, većini ljudi na svijetu poznatu kao cabernet sauvignon.

  Najvjerojatnije je nastala u 17. stoljeću u Francuskoj, spontanim križanjem cabernet franca i sauvignona bijelog. Švicarci ga zovu bordeaux, Rumunji bordo, Španjolci burdeos tinto, Bugari, Rusi i Moldavci carmenet, lafit ili lafite, a i ti nazivi ukazuju na francusko podrijetlo grožđa koje širom svijeta raste na oko 341.000 hektara.

  Cabernet sauvignon dominantna je sorta u vinogradima na lijevoj obali bordoške rijeke Gironde

  To je gotovo 20 puta više od ukupnih hrvatskih vinogradarskih površina. Ima ga na svim kontinentima osim, naravno, Antarktike, i posvuda daje izvrsna vina i to različitih stilova: od laganih i voćnih do raskošnih s kompleksnim aromama i punim tijelom koja mogu odležavati desetljećima.

  Međunarodni dan cabernet sauvignona svake se godine obilježava 30. kolovoza, no ne baš svuda. Amerikanci ovu sortu slave u četvrtak prije njihova Praznika rada (Labour day) koji je prvog ponedjeljka u rujnu. Tako će oni sutra uživati u sorti koja u Kaliforniji daje prekrasna vina.

  Britanski Wine & Spirit Education Trust jedna je od najpoznatijih vinskih škola na svijetu koja ima “podružnicu” i kod nas, a oni Dan cabernet sauvignona ove obilježavaju 7. rujna. Pravilo im je da to bude prvog četvrtka u prvom jesenskom mjesecu. Je zbrka, ali dobro je da imamo dovoljno finih cabernet sauvignona za sve tri “proslave”.

  Pokazalo je to i prošlogodišnje pozivno ocjenjivanje Pure Cab u Esplanade Zagreb Hotelu na kojem su zlatna vina od cabernet sauvignona imale iločka vinarija Trs te istarske Zigante i Poletti. Srebrna priznanja osvojili su caberneti Brčić Barrique 2017. iz istarske Nove Vasi, Bolfan Primus 2016. iz Hrašćine u Hrvatskom Zagorju, Suber 2019. iz Erduta, još jedan Trsov iz 2019. iz Iloka i Suber 2018 iz Erduta. Brončani su bili Korlat 2018. iz Benkovca, Kalazić Premium 2017. iz Zmajevca u Baranji, Bernobić 2021. iz Višnjana i Tomšić Barrique 2019. iz Železne Gore u Međimurju.

  Nismo najbolji na svijetu, ali ovih 11 hrvatskih cabernet sauvignona može se usporediti s početnim sastavom hrvatske nogometne reprezentacije u finalu Svjetskog prvenstva 2018. u Moskvi. Pobijedili su nas tamo Francuzi. Budimo iskreni, pobijedili bi nas, vjerojatno, i u vinskom finalu, ako bi se predstavili bordoškim vinima s lijeve obale Gironde u kojima dominira cabernet sauvignon.

  Mogli bismo mi nekoliko reprezentacija napraviti od cabernet sauvignona. Samo vinarija Pavlomir iz Novog vinodolskog ima ih za košarkašku ekipu: ružičasti pjenušac Ružica Vinodola, mirni Rosé, bazni crni kvalitetni Cabernet sauvignon, vrhunski te onaj odležan u bačvicama koji su domišljato nazvali 225. Toliko litara vina stane u bordoški barrique.

  Cabernet sauvignon ima i Ivo Enjingi, no ne radi ga (još?) monosortno vino nego je dio mješavine sorata Venje crno

  U Bordeauxu cabernet sauvignon u pravilu miješaju s merlotom i cabernet francom te dodaju malo malbeca i petit verdota kao začine. Poprilično je i hrvatskih mješavina crnih sorata u kojima cabernet sauvignon dominira, a na ocjenjivanju Red blend čak je tri zlatna vina imao Moreno Degrassi. Četvrto je bila Karizma zagorske vinarije Petrač.

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....