More

  Dan je tribidraga, pribidraga, crljenka, kratošije, primitiva… Evo i tri fina

  Kategorije:

  Amerikanci su zinfandel stoljeće i pol smatrali svojom nacionalnom sortom. Pokazalo se da nije. Crnogorci kratošiju drže autohtonom sortom. Pod tim nazivom rade ga i Makedonci. Talijani ga zovu primitivo i smatraju svojom sortom. Mi mu tepamo tribidrag, pribidrag i crljenak kaštelanski. I sigurni smo da je naš.

  Zreli grozdovi crljenka kaštelanskog. Vjerojatno je korijen ovog naziva u riječi ‘crn’ (Fotografija: Veljko Martinović)

  Priča s različitim nazivima sorte vuče se stoljećima. U starim dokumentima navode kako je obitelj Marka Marulića, autora epa “Judita” i oca hrvatske književnosti, početkom 16. stoljeća u Veneciju izvozila vino tibidrag. Hanibal Lucić, autor pjesme “Jur ni jedna na svit vila”, prodao je, kako piše u ugovoru iz 1529., “dobro vino zibidrago iz konobe u Kutu na Visu”.

  Vinogradarsko prigovaranje

  Petar Hektorović (1487.-1572.), autor “Ribanja i ribarskog prigovaranja”, mogao je pisati i o vinogradarskom prigovaranju jer ga se spominje kao jednog od najvećih uzgajivača tribidraga. To je grožđe imala i obitelj Matije Ivanića, vođe hvarske bune (1510.-1514.) protiv Mletačke Republike. On je 1518. dijelio s bratom Nikolom nasljedstvo, a među očevim imanjima spominje se i Dulčićev vinograd tribidraga u hvarskom mjestu Vrbanj.

  Tribidrag, pribidrag, crljenak, kratošija, primitivo, zinfandel nazivi su Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Italiji i SAD-u

  Pokraj Omiša stoljećima se uzgajao pribidrag. U herbariju Stjepana Bulića (1865.-1937.), učitelja na poljoprivrednim školama u Gružu i Splitu, otkriven je list tribidraga ubran prije stotinjak godina i DNK analizom dokazano je kako je to crljenak.

  Preko Austrije do Kalifornije

  U Kaliforniju je crljenak dospio zahvaljujući izvjesnom Agostonu Harastyju, koji je prije dvjestotinjak godina “preko bare” ponio trsove iz nekog austrijskog rasadnika. Pod imenom zeinfandel američki su ga rasadničari počeli prodavati 1858. Bio je iznimno rodan i voljeli su ga tragači za zlatom pa je tijekom druge polovice 19. stoljeća postao najzastupljenija kalifornijska sorta vinove loze.

  Preživio je i prohibiciju zato što su vlasnici vinograda smjeli raditi vino “za vlastite potrebe”, no poslije su ga neki vinari zamjenjivali poznatijim svjetskim crnim sortama. Ipak, krajem 20. stoljeća još je rastao na gotovo 16.000 hektara vinograda. A to je površina velika gotovo poput svih hrvatskih vinograda zajedno.

  Esenca Matela

  Esenca je Crljenak kaštelanski Ivana Kovača Matele. Toliko crno da boju iz čaše nisu uspjeli isprati bijelo vino ni voda

  Esencija crljenka kaštelanskog. Crno vino. Nema tu razmišljanja može li mu se tepati crveno. Ali sjajno. Sjajno crno i sjajnih mirisa i okusa. Isprva po crnom ukuhanom voću, potom mediteranskom bilju poput smilja i kadulje, a okus je nevjerojatno gust.
  Ima oko 12 grama neprovrela šećera po litri, a slatkoća se jedva osjeća i nimalo ne smeta zahvaljujući izraženoj svježini vina. No, nevjerojatno je gusto i koncentrirano zahvaljujući visokom ekstraktu koji se bliži nevjerojatnoj brojci od 40 grama po litri.

  Crljenak Zlatan Otok

  Ocjenu 4,7, dobila su dva crljenka Vinarije Zlatan Otok iz Svete Nedjelje na Hvaru. Grožđe je iz vinograda na obali, podno Biokova, gdje je pokojni Zlatan Plenković posadio 50.000 trsova crljenka i 2007. prvi u novije vrijeme napravio od njega vrhunsko vino. Na kušanje su stigle butelja iz 2015. i magnum iz 2012. Dojam je bio o prvom vinu da bi za godinu dvije moglo biti i bolje, dok je drugo u odličnoj formi koja će potrajati.

  Zinfandel Grgich Estate Grown

  Na velikom kušanju prije dvije godine berba 2015. dobila je tri petice i četiri puta 4,9. Vjerojatno se dio kušača bojao ocijeniti ga “savršenim”. Vino izgleda mlado, žive je boje, a miriše po crnom bobičastom voću s naznakom šljive. Gutljaj se brzo rasprši ustima, očisti ih pa stvori divan osjećaj punoće koji iznimno dugo traje. Okus je uredan, ne uštirkan nego gladak i mijenja se polako, kao što se najskuplja košulja prilagođava tijelu.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....