More

  Dan rizlinga je 13. ožujka: 10 vina pokazuje što sve sorta može dati

  Kategorije:

  Njemački vinski institut odredio je 13. ožujka kao Međunarodni dan rizlinga zato što je na taj datum 1435. godine podrum iz Rüsselsheima na Majni platio račun za šest trsova te sorte. To je prvi zapis u kojem se spominje riječ “riesslingen”. Danas rajnski rizling zovu Rolls Royceom među vinima, ne samo zbog inicijala. Ima veliku i odanu sljedbu širom svijeta, a daje vina različitih stilova: od pjenušavih, svježih jednogodišnjih, odležanijih pa i dugo odležanih, suhih, slađih i slatkih, maceriranih i pjenušavih.

  Voćne arome rizlinga odležavanjem u boci mijenjaju se od citrusnih, preko jabuke i breskve,do ananasa i marelice

  Sorta je hladnijeg podneblja pa ga kod nas najviše ima u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali odlične rizlinge rade i dobri vinari Slavonije i Podunavlja. Odlikuju ga izraženije kiseline, zbog kojih mu pristaje i ostatak šećera. Za rizling su prvo uvedena posebna pravila za oznaku slatkoće: može biti suh sadrži li do četiri grama neprovrela šećera po litri, ali čak i s devet grama, ako ima ukupnih kiselina do dva grama manje nego šećera. Odležaniji su rizlinzi prepoznatljivi i po laganom mirisu petroleja. Jako voli grožđe s plemenitom plijesni koja vina dodatno oplemenjuje. Preporučujemo 10 hrvatskih rizlinga među kojima je svaki na svoj način poseban.

  Crtež grozda i lista rizlinga rajnskog Grete Turković iz Ampelografskog atlasa Nikole Miroševića i Zdenka Turkovića

   

  1. Enosophia Memoria

  Odličan pjenušac proizveden klasičnom metodom druge fermentacije u boci ima feričanačka Enosophia. Na etiketi su ostavili prostor za bilješke ili uspomene pa su vino nazvali Memoria. Marketinški naglasak je na tom detalju pa neosporna kvaliteta vina ostaje pomalo u sjeni.

  2. Kopjar Rajnski rizling 2021.

  Robi Kopjar u mjestu Pece na granici Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije proslavio se dobrim rizlinzima koji izvrsno podnose odležavanje u boci. Većina ima ostatak neprovrela šećera, a ovaj iz 2021. sasvim je suh. To je svakako pravac u kojem treba nastaviti.

  3. Kocijan Rajnski rizling 2021.

  Klasične mirisne note marelice, jabuke i kruške s citrusnim začinom i naznakama slame ima Rajnski rizling 2021. međimurske vinarije Kocijan. Školski je primjer rizlinga hladnijih podneblja, što naše najsjevernije vinogorje jest. Kocijani su samozatajni, ali vina im govore sama.

  4. Korak Rajnski rizling Laškovec 2020.

  Topli dani i svježije noći na Plešivici u vrijeme zriobe daju grožđu rizlinga idealan omjer šećera i kiselina. Pedantna obitelj Korak, pak, to lijepo sačuva za bocu. Kratka maceracija pri niskoj temperaturi i odležavanje u velikim bačvama zaslužni su i za ovo veliko vino koje nosi naziv položaja.

  5. Šember Ab Ovo 2021.

  Ab Ovo Riesling nasljednik je proslavljenog jantarnog vina Qvevri izvanredne plešivičke vinarije Šember. Fermentacija s maceracijom bila je u amfori, a odležavanje u betonskom jajetu po čemu je vino i nazvano. Intenzivne je boje, aroma i okusa i s velikim potencijalom dozrijevanja.

  6. Kurtalj Rajnski rizling 2017.

  U sedmu je godinu ušao Rajnski rizling Drage Kurtalja s Plešivice, a zadržao je živ, gotovo mladenački okus. Maceriran je 42 dana, što se vidi po boji, a prve naznake zrelosti iskazuje vrlo nježnom petrolejskom aromom. Pravi je primjer velikog vina od velike sorte.

  7. Tomac Amfora 2016.

  Prvi su kod nas Tomci dugo macerirali rizling iz 2010. i pokazali da ova delikatna sorta može podnijeti ekstremnu vinifikaciju. Amfora 2016. to samo potvrđuje. Vino je beskompromisno i prepuno života, izvanredna kombinacija teroarske mineralnosti i nota nastalih maceracijom.

  8. Bolfan Rajnski rizling Primus 2015.

  Zlatnožute je boje, intenzivno miriše po zreloj breskvi, a okus je pun i mekan, zahvaljujući odležavanju u drvetu. I nadasve mineralan. To kao da mu osigurava vječnu mladost. Mijenja se iz godine u godinu, no ta svježina ne pada, a fine visoke kiseline miluju se s 25 grama neprovrela šećera.

  9. Enjingi Rajnski rizling kasna berba 2012.

  Alzaškog je tipa Rajnski rizling kasne berbe 2012. Ive Enjingija. Polusuh je, slamnato žute boje primjerene dobi, ali sa zelenim odsjajem koji daje naslutiti iznenađujuću svježinu. Profinjeno miriše po zrelom i prosušenom voću i punog je, slojevitog okusa koji se u čaši mijenja s jako dobrog na bolje.

  10. Bodren Rajnski rizling ledeno vino 2014.

  Jedan od razloga zašto Borisa Drenškog iz Huma na Sutli zovu kraljem slatkih vina. Izvanredno su isprepletene sortne arome i okus sa svim posebnostima ledene berbe. Predivni voćni mirisi s blagom notom plemenite plijesni čine ovaj desetogodišnji rizling prestižnim vinom za meditaciju.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...