More

  Dan sivog pinota je 17. svibnja! Evo i vina koja se isplati potražiti

  Kategorije:

  Samo da rasčistimo: sivi pinot nije sorta. Riječ je o prirodnom mutantu crnog pinota čije su kožice bobica tijekom stoljeća izgubile dio boje pa grožđe izgleda ružičasto. Ima i grozdova na kojima su neke bobice crne, druge bijela. Takav je (na slici gore) prije nekoliko godina ubrao Dominik Jagunić u svom plešivičkom vinogradu.

  Bijeli pinot je i drastičniji slučaj. Sasvim je izgubio boju. No, i sivi i bijeli zadržali su neke osobine crnoga pa su im i vina posebna. Zato sivi često pristaju jelima uz koja se inače piju crna. Gotovo je savršen spoj bio ovotjedni steak sa sivim pinotom Aromano u vinariji Bolfan Vinski Vrh.

  Dan sivog pinota obilježava se 17. svibnja širom svijeta. Priča o njemu u Hrvatskoj ne može proći bez Franje Kolarića iz Hrastja Plešivičkog koji je dosad napunio u boce osam od vina od “sivca”. Imao je mirno ružičasto vino With Love (S ljubavlju) od sivog i crnog pinota. Selection je bio čisti sivi pinot, ali macerirani.

  Može rosé, može i brosé

  Nije bio ni bijelo ni rosé vino pa su se mnogi šalili kako ga je mogao nazvati brosé. Od sivog pinota i chardonnaya napravio je Franjo i pet nat pjenušac koji je zvao Cat Nat, pa poluslatku kasnu berbu te sasvim slatko vino “Ivana slatkica”.

  I bazno vino za pjenušac Coletti Rosé još je jedna fina mješavina sivog i crnog pinota. Čisti sivi pinot nudi u klasičnoj verziji pod nazivom Coletti Pinot Griggio, na tržištu je berba 2022., a njeguje ga i u amfori. Ima Franjo i vino od sivog pinota iz tri berbe koje zove Francesco Grande. Prvi multivintage bio je iz berbi 2019., 2020. i 2021., a na tržištu je sad i Francesco Grande iz 2020., 2021. i 2022.

  Rulandec, što je to?

  Sivi pinot Francuzi zovu pinot gris. Najbolja vina daje u Alsaceu gdje natpis na etiketi Sélection de Grains Nobles odgovara našoj izbornoj, a Vendange Tardive kasnoj berbi. Tamo sivi pinot smatraju jednom od tri velike bijele sorte, uz rizling i traminac. Ima ga i u Champagnei. Glasovita kuća Bollinger (dolje) eksperimenta s njim dulje od desetljeća.

  Malo sjevernije, u njemačkom Badenu, sivi pinoti skupe manje alkohola i više kiselina, ali i dalje su to moćna i puna vina koja se poslužuju uz hranu uz kakvu obično idu lakši crnjaci. Nijemci ga zovu grauer burgunder te ruländer, po Rolandu Segeru Rulandu, trgovcu koji je mislio da je otkrio novu lozu, pa ju je nazvao po sebi. Kasnije se ispostavilo da je riječ o sivom pinotu. I Slovenci ga zato zovu rulandec.

  Sophia Loren

  U Italiji je pinot grigio. Uspijeva u sjevernim dijelovima te je lakši i svježiji od elzaškog. Upravo ga svježina i mineralnost odlikuju u hladnijim krajevima, a voćnost u malo toplijima. U Hrvatskoj uspijeva u sve četiri vinske regije. S krajnjeg istoka  Hrvatske pamti se izborna berba 2007. Damira Josića.

  Bila je to svojevrsna potvrda teze da su vina poput ljudi. Sophia Loren bila je najljepša žena na svijetu kojoj su svi gledali u prekrasne oči i velika usta pa nisu vidjeli krive noge. Tako je i ovaj “sivac” imao puno alkohola (14,3 posto), ali zahvaljujući tome se i neprovreli slador u poluslatkom vinu nije osjećao previše.

  Kopaj po arhivi

  Upravo je ta sorta dala jedno od najdojmljivijih vina 2007. na predstavljanju vina iz  2006. vinarije Belje (dolje). Bila je to berba kojom se ova velika vinarija nakon rata, pa poratnih godina i vlasničkih vrludanja, vratila na pravi vinski kolosijek. Nije se baš prodavao pa su odustali od njega. Ima ga u arhivi (dolje).

  Sivi pinot dobro uspijeva i u Istri. Vinarija Capo radila ga je kao vrlo dobro crvenkasto vino, a Giorgio Clai koristi kao sastojak slavne mješavine sorata Ottocento bijeli, u kojoj su i malvazija, chardonnay te sauvignon. Ima ga i u Dalmaciji. Obitelj Grabovac iz Prološca pokraj Imotskoig posadila ga je 1995., a koriste ga i u bijelom pjenušcu Grabovac.

  Sretan rođendan

  Na Plešivici se s njime lijepo igra i Drago Kurtalj, a u Zagorju prekrasna slatka vina radi Bodren. Ružičasti pjenušac od sivog pinota ima Goran Josipović iz Bekteža pokraj Kutjeva. Kad smo već kod Kutjeva, ne može se izbjeći Ivo Enjingi. Sivi pinot mu je sastojak vina Venje bijelo, uz graševinu, rizling, sauvignon i traminac, a radi ga i  monosortno.

  A treba reći i da Enjingi slavi rođendan 17. svibnja, na dan sivog pinota. Dakle, sretan Dan sivog pinota svima koji ga slave i sretan rođendan, dragi Ivo. Još 84 godine ćemo valjda proslaviti zajedno, a poslije… Poslije neka ide tko kamo hoće.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...