More

    Danas je 8. ožujka: nazdravite vinima koja rade žene

    Kategorije:

    U zagrljaju Dunava, vinove loze i žene, stari je slogan vinarije Antunović iz Dalja koju je 2004. osnovala ekonomistica Jasna Antunović Turk. “Puknulo me”, svojevremeno je na pitanje zašto je financijski biznis zamijenila vinskim odgovorila vrijedna i lijepa žena koju su baš graševine proslavile.

    Jasna Antunović iz Dalja proslavila se graševinama, a danas se s potpunim pravom ponosi i crvenim vinima

    Dobro da ju je puknulo, jer da nije, ne bismo uživali u njezinim Premium graševinama. Prvo je berba 2010. pokazala da je riječ o velikom vinu. Pozlatila se 2014., u prvoj sezoni ocjenjivanja Vinskih zvijezda, a 2016. isto je priznanje osvojila i berba 2013. Godinu potom, toj Graševini Premium 2013. Decanterovi ocjenjivači dodijelili su 95 od 100 bodova.

    Podunavlje prepuno vinarki

    I dalje stižu nagrade i brojna neslužbena priznanja, a zagrljaj žene, kojim djelomično objašnjava zašto su njezina vina posebna, osjeti se i u drugim vinarijama. U Vinima Belje graševine i ostala vina grle i maze enologinja Suzana Zovko i njezina suradnica Marijana Nedoklan. Bazna, iz linije Select, izvrsno je vino za svaki dan, a Premium Graševina (imaju je, eto, i u Belju) malo je punijeg tijela i prekrasna pratnja jelima od najbolje ribe. Među slatkovodnom mislim na soma i kečigu, a među morskom na veće orade ili srednje zubace, što u oba slučaja znači komade od oko dva kilograma.

    Beljske graševine prekrasna pratnja jelima od najbolje ribe. Slatkovodne, ali i morske (Fotografija: Dražen Pajtlar)

    Treća graševina Belja je Goldberg u kojoj arome dunje nadvladavaju jabuke, a ima i predikatnih nota oraha i meda. To je vino za gusju jetru ili najbolje sireve poput roqueforta. I u trećem podunavskom vinogorju, iločkom, žena je milovala graševinu: Vera Zima bila je glavna enologinja Iločkih podruma.

    Pet dama Enosophie

    Dama iz Iloka kojoj je graševina draža od kamelija je i Paula Stipetić, kći legendarnog vinara Juliusa. U Kutjevu i Zorica Tandara s kćerima Marijanom i Nikolinom vodi vinariju kojoj su graševine najbolji “igrači”. Enosophia, pak, nekadašnje Feravino, ima enologinju Luciju Kužir, koja je suradnica i partnerica direktora i glavnog enologa Martina Kovačevića. I o ostalim poslovima u vinariji brinu žene: Milica Jovanović Kustura, Tea Trošelj, Eva Matoković i Jenette Marija Šimić.

    Poker dama Enosophie: Milica Jovanović Kustura, Tea Trošelj, Eva Matoković i Jenette Marija Šimić s pjenušcima

    Marija Mrgudić iz Orebića radi glasoviti Postup Mare, meni najdraže vino s tog vinogradarskog položajac. Potpora je i kći Antonija, enologinja. Puno je i još mahom obiteljskih vinarija u kojima žene drže dva, tri ili sva četiri stupa, ali su u sjeni očeva ili supruga. A u toskanskom gradiću Montalcinu postoji jedna u koju od osnutka 1998. vode samo žene.

    Barbara, Valérie, Antonella…

    Barbara Magnani je glavna vinogradarka i podrumarka, Valérie Lavigne njezina savjetnica iz Francuske, a u podrumu rade i Antonella Puligheddu te Margherita Davitti. Alessia Bianchi brine o posjetiteljima, a Debora Tiezzi o prodaji vina u Italiji. Deborina šefica je direktorica prodaje Violante Gardini, koja je kći vlasnice Donatelle Cinelli Colombini. Zaposlen je, ipak, i poneki muškarac poput Donatellina supruga. Ali kao vozač ili “moralna potpora”. Ekipa je na naslovnoj fotografiji, u veselijem izdanju i dolje, a priču o “muškim” vinima “ženske” vinarije pročitajte ovdje.

    Normalno je da ‘muško’ vino rade žene, rekla je Donatella, žena sitnog rasta, koja se uvijek smije kad priča o vinima
    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    I priče o siru dio su 29. izdanja knjige...

    Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki...

    Nedjeljni vinski haiku: San o vinu

    Hladne su kiše. Mačak spava. Vinska ga Kutija grije. Nedjeljni (vin)haiku 63

    Portugalci piju najviše: 61,7 litara po glavi (starijoj od...

    Znamo svi da je SAD najveći konzument vina. Prošle su godine Ameri popili 33,3 milijuna hektolitara vina,...

    Došao u berbu uzalud! Lopovi su brali noću i...

    Mislio sam da su ptice pojele grožđe. Kad sam na tlu vidio nekoliko grozdova uredno odrezanih škarama,...

    Ocijenili 68 džinova uoči treće GinIstre! 25. listopada će...

    Iz Italije, Slovenije, Srbije, Slovačke i, naravno, Hrvatske stiglo je 69 džinova na senzorno ocjenjivanje u Strukovnoj...

    Kastav, 5. – 7. listopada: Bela Nedeja slavi vino...

    Oko 60.000 posjetitelja posljednjih godina dolazi na najveći kastavski blagdan, kastavsku užancu za koju Kastafci i pravi...