U zagrljaju Dunava, vinove loze i žene, stari je slogan vinarije Antunović iz Dalja koju je 2004. osnovala ekonomistica Jasna Antunović Turk. “Puknulo me”, svojevremeno je na pitanje zašto je financijski biznis zamijenila vinskim odgovorila vrijedna i lijepa žena koju su baš graševine proslavile.
Dobro da ju je puknulo, jer da nije, ne bismo uživali u njezinim Premium graševinama. Prvo je berba 2010. pokazala da je riječ o velikom vinu. Pozlatila se 2014., u prvoj sezoni ocjenjivanja Vinskih zvijezda, a 2016. isto je priznanje osvojila i berba 2013. Godinu potom, toj Graševini Premium 2013. Decanterovi ocjenjivači dodijelili su 95 od 100 bodova.
Podunavlje prepuno vinarki
I dalje stižu nagrade i brojna neslužbena priznanja, a zagrljaj žene, kojim djelomično objašnjava zašto su njezina vina posebna, osjeti se i u drugim vinarijama. U Vinima Belje graševine i ostala vina grle i maze enologinja Suzana Zovko i njezina suradnica Marijana Nedoklan. Bazna, iz linije Select, izvrsno je vino za svaki dan, a Premium Graševina (imaju je, eto, i u Belju) malo je punijeg tijela i prekrasna pratnja jelima od najbolje ribe. Među slatkovodnom mislim na soma i kečigu, a među morskom na veće orade ili srednje zubace, što u oba slučaja znači komade od oko dva kilograma.
Treća graševina Belja je Goldberg u kojoj arome dunje nadvladavaju jabuke, a ima i predikatnih nota oraha i meda. To je vino za gusju jetru ili najbolje sireve poput roqueforta. I u trećem podunavskom vinogorju, iločkom, žena je milovala graševinu: Vera Zima bila je glavna enologinja Iločkih podruma.
Pet dama Enosophie
Dama iz Iloka kojoj je graševina draža od kamelija je i Paula Stipetić, kći legendarnog vinara Juliusa. U Kutjevu i Zorica Tandara s kćerima Marijanom i Nikolinom vodi vinariju kojoj su graševine najbolji “igrači”. Enosophia, pak, nekadašnje Feravino, ima enologinju Luciju Kužir, koja je suradnica i partnerica direktora i glavnog enologa Martina Kovačevića. I o ostalim poslovima u vinariji brinu žene: Milica Jovanović Kustura, Tea Trošelj, Eva Matoković i Jenette Marija Šimić.
Marija Mrgudić iz Orebića radi glasoviti Postup Mare, meni najdraže vino s tog vinogradarskog položajac. Potpora je i kći Antonija, enologinja. Puno je i još mahom obiteljskih vinarija u kojima žene drže dva, tri ili sva četiri stupa, ali su u sjeni očeva ili supruga. A u toskanskom gradiću Montalcinu postoji jedna u koju od osnutka 1998. vode samo žene.
Barbara, Valérie, Antonella…
Barbara Magnani je glavna vinogradarka i podrumarka, Valérie Lavigne njezina savjetnica iz Francuske, a u podrumu rade i Antonella Puligheddu te Margherita Davitti. Alessia Bianchi brine o posjetiteljima, a Debora Tiezzi o prodaji vina u Italiji. Deborina šefica je direktorica prodaje Violante Gardini, koja je kći vlasnice Donatelle Cinelli Colombini. Zaposlen je, ipak, i poneki muškarac poput Donatellina supruga. Ali kao vozač ili “moralna potpora”. Ekipa je na naslovnoj fotografiji, u veselijem izdanju i dolje, a priču o “muškim” vinima “ženske” vinarije pročitajte ovdje.