Dečki bok, vidimo se sutra, rekao je. Sutra na kartanje nije došao…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zvonimir Tomac je prije više od 30 godina vinima osvajao kolajne u Francuskoj i na najbolji mogući način Plešivicu predstavio svijetu 

Tata je predložio da šampanjiziramo vino odnjegovano u amfori. Ja sam bio protiv. Bojao sam se da se tanini iz amfore neće dobro složiti s ugljičnim dioksidom, iskreno je Tomislav Tomac ocu Zvonimiru prepustio zaslugu za vino koje su napravili prvi na svijetu: pjenušac od vina odnjegovanog u amfori.
Berba je bila 2010., a vino je šest godina poslije oduševilo i kritičare britanskog časopisa Decanter. Uvrstili su ga među 75 najznačajnijih vina svijeta u 2016. godini, a samo je šest među njima bilo pjenušavih. Plešivički pjenušac je ušao u društvo dva šampanjca i tri “domaćina”, odnosno britanska pjenušca. Iznenadilo je to i Tomce, nisu znali ni da je u igri. Netko je iz Decanterove ekipe kušao kod nas to vino i nabavio ga privatnim kanalima.

Zvonimir sa snahom Martinom i sinom Tomislavom

Vizionarska je tako bila odluka Zvonimira Tomca da se dugo macerirano vino prepusti drugoj fermentaciji. A nisu dugo bilo jedini. Ponijeli su taj pjenušac u Champagneu i predstavili u maloj, ali slavnoj šampanjskoj kući Selosse. Anselme Selosse je nakon kušanja kupio dvije glinene posude i u njima odnjegovao bazno vino za svoj šampanjac berbe 2015.
A u prosincu te 2015. Zvonimir Tomac je pozvao na druženje u povodu 25. obljetnice punjenja prvog pjenušca obiteljske vinarije iz Donje Reke pokraj Jastrebarskog. Imali su tad još jednu bocu tog “šampeka” iz 1990. Samo za pokazivanje, naravno, ne i za kušanje. Uostalom, sveukupno su ih napunili 12.
Pjenušci su nam glavni posao, sve ostalo je igra – pričao je tada Zvonko.
Preminuo je u nedjelju, 5. veljače. U subotu navečer bio je s prijateljima. “Vidimo se sutra”, rekao im je na rastanku misleći na tradicionalnu partiju karata. Nije na to kartanje došao.

Prvi su radili pjenušac iz amfore, a kod nas i Pet Nat

I danas su pjenušci glavni Tomcima glavni posao. Trenutačno su im u prodaji bazni bijeli pjenušac Millenium, zreliji bijeli Diplomat, Rosé proizveden klasičnom metodom, Rosé Pet Nat, Pjenušac Amfora 2015. te Blanc de Noirs, bijeli pjenušac od crnoga grožđa.
Uživao je u poslu sa sinom Tomislavom, enologom. Tijekom korone sagradili su novi podrum kako bi odvojili primarnu preradu od odležavanja vina te mirna od pjenušavih.
Obitelj Tomac vinima i grožđem dugo se bavi, kao i mnogi na Plešivici, ali Zvonimir je među prvima počeo puniti vino u butelje još 1987. Bio je to crveni veltlinac. Rajnskim rizlingom je od 1991. osvajao medalje na tada iznimno jakom ocjenjivanju u Ljubljani, kasnom berbom 1992. čak i zlato, a u Francuskoj su nagrade dobili njegov chardonnay 1996. te pjenušac 1997.

Zvonimir je vina posvećivao i onima od kojih je učio

Uvijek je govorio kako je puno naučio od Franje Jambrovića, enologa podrijetlom iz Međimurja, te susjeda i kolege vinara Vladimira Nežića Brace. Od Nežića je i kupio vinograd stare sorte zelenca, koji u Austriji zovu rotgipfler, a kod nas lijepa vina od njega radi Vlkado Krauthaker. Iz berbe 2016. Zvonimir Tomac je zelenac napravio kao jednosortno vino te na etiketu napisao: Vino mojih profesora Jambrović i Nežić. Cijenio je i Joška Gravnera, Slovenca koji se na talijanskoj strani Goriških brda počeo igrati amforama. A nadasve je volio vinograd i taj si je dio posla zadržao i nakon što je sin Tomislav uglavnom preuzeo vinariju.