More

  Degrassi bolji od Petrusa, Korak od Mersaulta, a Šember od Kruga

  Kategorije:

  Kad netko naslijepo kuša tvoja vina u konkurenciji s Krugom, to je već nešto. Kad te pritom ocijene boljim, to je ‘strašno’, rekao je plešivički vinar Zdenko Šember nakon što je čuo rezultate usporednog ocjenjivanja hrvatskih i stranih vina koje je organizirao Siniša Lasan, sommelier restorana Proto na Stradunu.

  Pjenušac Šember Brut 11 puta je jeftiniji od Kruga

  Šemberov pjenušac Brut iz 2005. dobio je više bodova nego slavni Krug Grand Cuvee, čija je butelja gotovo 11 puta skuplja i košta oko 1350 kuna. Među sauvignonima najbolji je bio Baron de L 2010. iz doline francuske Loire, ispred Sauvignona 2015. zelinske obitelji Puhelek Pure. Novo je iznenađenje s Plešivice stiglo u trećoj rundi, u kojoj su bili chardonnayi. Velimir Korak dobio je za Chardonnay Sur lie 2013. dva boda više nego slavna burgundijska vina Corton Charlemagne 2012. Jean Chartron i Mersault 2011. Olivier Leflaive.

  Korakov chardonnay bolji je bio od tri bugrundijska

  – Sretan sam, ali nisam iznenađen jer znam da radim dobro. Osim toga, uvjeren sam da smo s bijelim vinima u samom svjetskom vrhu – rekao je Korak.
  Kalifornijski cabernet sauvignon Caymus Special Selection 2012. dobio je 96,29 bodova, najviše od svih vina. Jedan ocjenjivač dao mu je i maksimalnih 100. Pratili su ga Korlat Cabernet sauvignon 2012. i Grgich&Hills 2008.

  Degrassi i Dubrovački podrumi bili su ispred Petrusa

  Senzacionalni su bili rezultati ocjenjivanja merlota. Prvi je Degrassi Contarini Riserva 2007. (96,14), drugi Merlotina 2007. Dubrovačkih podruma (94,67), a treći Chateau Petrus 2007. s desne obale bordoške rijeke Gironde (93,83 boda). To je jedno od najskupljih vina svijeta, čija je prosječna maloprodajna cijena u svijetu gotovo 1900 eura.
  – Ovo ocjenjivanje pokazalo je ono što već dugo znamo mi koji ozbiljno radimo, a to je da je Hrvatska u svjetskom vinskom vrhu – rekao je Moreno Degrassi.
  Među bordoškim blendovima (cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc), najbolji je bio kalifornijski Opus One 2010.

  Siniša Lasan (gore desno) može i treba biti ponosan na ocjenjivanje, koje je nazvao Izazov, a mogao je i Dubrovačka presuda, po uzoru slavnu Parišku presudu iz 1976., kad su kalifornijska vina prvi put pobijedila francuska. Sad su i hrvatska vina bila bolja od francuskih, ali i talijanskih, kalifornijskihc, slovenskih…

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....