More

  Deset vina, devet čaša: Riedelovu za crni pinot vole graševina i frankovka

  U kojoj se čaši u najboljem svjetlu iskazuje plavac mali? Puno smo puta raspravljali o tome pa odlučili probati. Nismo htjeli kušati samo plavce pa smo odabrali šest vina. Broj uzoraka je do sjedanja za stol dosegao osam, poslije smo uvrstili još dva i svakoga probali iz devet čaša. Odabrani je plavac najbolji bio iz Riedelove bordoške čaše, a njegov roditelj crljenak iz burgundijske koju proizvodi Spigelau. Njihov rođak, bratić ili nećak, vranac iskazao se iz čaša Vivo kupljenih kuponima koji su se sakupljali na nekoj davnoj akciji u supermarketu.

  Izbor vina i čaša

  Momčad je bila mala, ali odabrana: za samoborskim stolom Bakhova sina bili su sommelier Tomo Jakopović, moslavački vinar Igor Ivanić te veliki zaljubljenik u vina Siniša Medenica. 

  Birajući uzorke tražili smo različite sorte i stilove, a iz svih naših regija. Važan kriterij, naravno, bila je kakvoća vina. Samo ako su nama fina, mogli smo u cijeloj priči uživati. U protivnom, bilo bi to mučenje. Dva smo se vina sjetili i tijekom same degustacije pa ih izvukli iz podruma. 

  Riedelova čaša Perfomance Pinot noir napravljena je za sortu čiji naziv nosi, a najbolje je zaokružila vina od čak četiri, dva bijela i dva crvena. U njoj su za čistu peticu bili baranjski Chardonnay 2010. Slavka Kalazića, vino poznatije kao Jelen, moćna Graševina 2018. koju je Slavkova ekipa napunila za vinariju Zlatno brdo, Pinot crni 2018. plešivičke obitelji Korak od grožđa s položaja Križevac i Cimbuščak kao i moslavačka Frankovka 2017. Igora Ivanića. Nije bilo nepotizma: nismo ocjenjivali vina nego čaše i Igoru je bilo svejedno koja će pobijediti.

   Vina su poput ljudi. Nekima od nas pristaje odjeća krojena po mjeri, drugima bolje stoji komotnija, Zagrepčanci bi rekli “šlampava”. I nema to veze sa spolom, nacijom ili rasom, nego s građom i karakterom. Tako ima i vina koja vole veću čašu, ali i onih sklonijih manjoj, važna je i širina, kod čaše je riječ o bokovima, a ne struku, a i širenje ili sužavanje otvora utječe na dojam. Zato ove preporuke čaša vrijede samo za vina tog proizvođača, tog stila i te berbe. Dvije godine mlađe ili zrelije vino može tražiti sasvim drukčiju.

  Još su dva vina odabrala istu čašu, ponovno Riedelovu, a i ovaj put boja nije bila važna. Zbog Rizlinga 2015. obitelji Kezele iz Šumećana pokraj Ivanić Grada uvrstili smo i desetu čašu u ponudu, Riedelovu za tu sortu. No, “off dry” vino, što je odličan engleski izraz za polusuha ili lagano poluslatka s izraženijim kiselinama, najbolji je dojam ostavilo u čaši za bordoška vina istog proizvođača iz serije Vinum. U njoj se najviše dopao i Plavac 2018. Frane Miloša iz Ponikvi na Pelješcu. Poprilično je začudilo to što su dva tako različita vina bila sklona istoj čaši, no odabrali smo ih jednoglasno.

  qrf

  Četiri su vina iskazala poseban ukus prem čašama, odnosno svako si je izabralo svoju. Malvazija Amfora 2019. Marina Markežića Kabole iz Momjana bila je među najboljim vinima kasnoljetnog ocjenjivanja bijelih macerata Amber Wines, a odličan je dojam ostavila iz “ravne čaše”. Tako smo je nazvali zato što ima relativno ravno dno i stijenke, a o njoj znamo samo da je kupljena u običnoj prodavaonici tijekom putovanja u Crnu Goru. Prema fotografiji može se slična potražiti i u hrvatskim prodavaonicama.

  Cabernet sauvignon-franc 2020. Misnih vina iz Trnave nije baš česta mješavina najrasprostranjenije sorte u svijetu s jednim roditeljem. Drugi je sauvignon bijeli. Pri kušanju ovog vina nametalo se pitanje zašto mikseva nema više, posebno nakon gutljaja iz najveće bordoške čaše koju smo imali, klasičnog oblika, a nepoznatog proizvođača. U ovom je slučaju odabir čaše bio očekivan i klasičan.

  Vranac Riserva 2015. obitelji Grabovac iz Donjeg Prološca veliko je vino od velike sorte za koju se bore Makedonci i Crnogorci, vole je i u istočnom dijelu Hercegovine, a mi kao da je se sramimo. Grabovci su od vranca prvi kod nas napravili odlično vino, ali skromno. Među čašama koje stoje desetke pa i stotine kuna po komadu, on je odabrao veću Vivo koje su u trgovačkom lancu darivali redovnim kupcima.

  Crljenak Punta Skala 2015. Kraljevskih vinograda iz Zadra roditelj je vranca i sorta s puno imena. Kod nas je zovu i tribidrag te pribidrag. U Crnoj Gori i Makedoniji kratošija, u Italiji primitivo, a u Kaliforniji zinfandel. Ovaj crljenak pun je, sočan i zreo, a svjež. Odlično se snašao u burgundijskoj čaši Spigelau i Zalto čaši gotovo istog volumena i oblika gornjeg dijela, tanjeg stakla i malo kraće “noge”, ali puno veće cijene.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....