Diplomatska vina: 35 boca vratili u Nespeš nakon 20 godina

Dva su desetljeća prošla od prvog diplomatskog vina u Hrvatskoj. Osnivači prvog specijaliziranog vinskog časopisa Svijet u čaši Mladen Horić i Željko Suhadolnik početkom tisućljeća htjeli su diplomatima akreditiranima u Hrvatskoj ponuditi jedinstveni suvenir: kumstvo nad nekim vinom. Badel 1862, gdje je enolog bio Franjo Francem, podržao je ideju, a Knut Tøraasen, koji je bio norveški veleposlanik u Hrvatskoj, radosno ju je prihvatio.

Kumovi veleposlanici

Postao je kum vinu Chardonnay 2003. proizvedenom u Kuriji Nespeš pokraj Svetog Ivana Zeline. Drugo diplomatsko vino bio je Rajnski rizling 2004. iste vinarije, a treće Zeleni silvanac 2004. Ponovno iz Nespeša. Tim su vinima kumstva preuzeli tadašnji veleposlanici Finske i Japana.

Dio diplomatskih vina čuvao je Zlatko Puntijar u podrumu Sveti Martin hotela i restorana Stari Puntijar u Gračanima

U Kuriji su napravili bačvicu svakog vina i napunili ih u bočice od pola litre. Dio su dobili kumovi na dar i za darove drugima. Dio je pripao ekipi Svijeta u čaši, a dio ostao Badelu 1862. Oni su taj svoj dio pohranili u podrumu Sveti Martin zagrebačkog restorana Stari Puntijar i – zaboravili.

Izvrstan Chardonnay 2004.

A mi smo ih svako malo “provjeravali”. Chardonnay 2003. je u jesen 2020. bio izvrsno vino. Imao je prekrasnu boju s mladenačkim zelenkastim odsjajem, intenzivan i sortno prepoznatljiv miris s ponešto, taman koliko treba, mednih i balzamičnih nota te pun i slastan, ali mek i podatan okus.

Diplomatska vina nisu bila posebno pripremana za odležavanje, no neka su vrlo lijepo ‘putovala kroz vrijeme’

Dvije godine potom Chardonnay 2004. i Zeleni silvanac 2004. bili su odlični. Manjih problema u mirisu i okusu imali su Chardonnay 2003. i Rajnski rizling 2004. Kako vina nisu bila pripremana za starenje može se reći i da to nije bilo neobično. Krajem 2023. ponovno je zablistao Chardonnay 2004.

Badelovac preuzeo Nespeš

Kurija Nespeš, “majka” diplomatskih vina, godinama je propadala. Preuzeo ju je 2020. Goran Hanžek, koji je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća radio u Badelu 1862. Vinska iskustva stjecao je prije desetak godina i u istarskim vinarijama pa počeo obnavljati Nespeš.

Goran Hanžek (desno) vinima se bavio u istarskoj Stanciji Meneghetti s Miroslavom Plišom (lijevo) i Mihom Glavićem

Bio je to povod Željku Suhadolniku i Franji Francemu da vrate “dicu materi”. Vjerujući kako Kuriji Nespeš predstoje bolja vremena odlučili su dio boca iz Puntijareva podruma Sveti Martin preseliti Hanžeku. Za arhivu. No, tom smo prilikom ponovno kušali diplomatski Chardonnay 2004.

Čekamo novi silvanac

I ponovno nas je razveselio. S njime smo završili šetnju paletom novih vina Kurije Nespeš oko koje na pet hektara rastu chardonnay, sauvignon, rizling, silvanac i traminac. Goran Hanžek vratio je svrsi i dodatno opremio stari vinski podrum čiji je kapacitet 40.000 litara.

Goran Hanžek u Nespešu radi vina pod bijelom etiketom Literarii i crnom Emeritus. Stigla su i ona s diplomatskom

Na kušanju novih vina Kurije Nespeš posebno se dopao Zeleni silvanac 2021. Nježnog je finog i čistog vinskog mirisa te prekrasnog svježeg okusa. Očigledno su se sorta, potom i vina od nje, dopale novom vlasniku Kurije. Oko nje je posadio 1500 novih trsova silvanca.

Profesor iz 2020. još čeka

Jako dobar je suhi Traminac 2022. Miris ne udara na prvu, ali kad dođe, fin je. Okus je karakteristično pun za sortu i iznenađujuće svjež. Iskazali su se i chardonnayi. Berba 2021. je prodana pa je na tržište morala 2022. A u pozadini, iza crne “profesorske” etikete Emeritus, čeka 2020.

U podrumu Kurije su i boce pjenušca od rizlinga koji je začinjen s malo chardonnaya. Metoda je klasična šampanjska

Kako su kušanju novih vina prethodile “kapljice” chardonnaya koji se vratio kući, tako je priča i završila. I dvadesetogodišnjak za tih nekoliko sati nije ništa izgubio. Štoviše, kao da se malo oplemenio. Možda ćemo za 20 godina kušati mladi chardonnay i diviti mu se kao danas “starcu”.