Doručak kod Krauthakera, užine kod Galića i Sontacchija, Vinkomir večera

Tko voli crni pinot, uživao je na vinskom doručku u kleti Vidim Vlade Krauthakera na istoimenom vinogradarskom položaju u Kutjevu. Tamo je započeo Graševina Masterclass, trodnevna priredba koju je regionalna udruga Graševina Croatica organizirala kako bi pokazala svu širinu spektra vina Slavonije i Podunavlja. Iznenadila je činjenica da je priča, u kojoj se toliko spominju graševine, započela crnim pinotom, no nitko se nije bunio.

Enjingi, Sontacchi, Adžić, Kalazić, Kutjevo, Zlatno brdo, Galić, Feravino i, naravno, Krauthaker predstavili su crne pinote različitih berbi, od aktualne 2022. do arhive. Mnoge je oduševio Enjingijev iz 2003. godine, a Royal Hill donio je i bijelo vino od te crne sorte. Ovaj dio Hrvatske doista ima što pokazati s crnim pinotima.

Prva je marenda, odmah poslije, bila u Vinariji Galić. Dosljednost i izvrsnost bio je naziv radionice koja je započela pjenušcem Jazz proizvedenim klasičnom metodom druge fermentacije u boci od graševine (dvije trećine) i rizlinga vinarije Josipović iz Bekteža pokraj Kutjeva. Na tržištu je od 2000. godine, a aktualni je pjenušac nakon druge fermentacije četiri godine odležao na finom talogu u boci. Ima osam grama neprovrela šećera po litri, ali i osam grama kiselina te PH 3,05, što mu daje izvrsnu svježinu.

Domaćini iz vinarije Galić dosljednost i izvrsnost prikazali su dobro znanim Sauvignonom 2022., zlatnim s Decantera, a Vina Perak iz susjedstva Graševinom Premium 2023. Vinarija Kutjevo predstavila se vinom Maximo oro 2020. od graševine i chardonnaya, a Belje polusuhim Goldbergom white 2022., blendom vrhunske graševine te graševine i chardonnaya izborne berbe. Pouzdano dobra vina bila su i poluslatki Traminac Principovac 2022. Iločkih podruma, Frankovka Martin Albus 2020. vinarije Orahovica, Enosophia Syrah Miraz 2019., odličan Jakob cuvée 2017. te Anđeo s greškom 2021. vinarije Apolitico iz okolice Virovitice.

Važnost vinogradarskog položaja bila je tema druge marende, radionice Terroir 2.0 u kutjevačkoj vinariji Sontacchi. Jasno je da je položaj važan, ali na vino utječu i znanje te inovativnost vinara, kao i tradicija i nasljeđe. Da se sve to može osjetiti u čaši pokazala su vina u čijim je nazivima istaknut položaj: Graševina Pomale Krauthaker, Graševina Sofija Iločkih podruma, Graševina Liska iločke vinarije Buhač te kutjevačka vina Graševina Adžić Hrnjevac, fenomenalna Graševina Mačovo brdo pokojnog Branka Mihalja, Graševina Radosh Mladena Papka iz Iloka i šest dana macerirana Graševina Goveđa glava feričanačke vinarije Enosophia.

Kao pouzdana vina od ostalih sorata ponuđena su Sauvignon Martin Albus iz Orahovice, Traminac Radosh Mladena Papka, Cuvée bijeli Starac pleterničke vinarije Markota od graševine, sivog pinota, chardonnaya i sauvignona i Sontacchi Cabernet franc s kutjevačkog položaja Venje čiju su fermentaciju odradili divlji kvasci. Još jedna izložba odličnih vina Slavonije i Podunavlja bila je večera na vinogradarskom položaju Vinkomir.

Bila je to večera s pogledom na kutjevačku Zlatnu dolinu! Vina su birana prema jelima od tradicijskih namirnica koja je pripremila ekipa restorana Vinkomir otvorenog ove godine. Mnogi bi detaljnije navođenje jela i vina shvatili prekomjernim hvaljenjem pa evo nekoliko fotografija i neka ih iskušaju sami svi koje to podrobnije zanima.

Fotografije: Ivana Pranjić/Cork Croatia