Dr. Vinko Lozica: 6 – 8 stupnjeva? Toči na šest da se u čaši zagrije do osam

Zašto se preporučuje vina posluživati na temperaturama između osam i 10 ili 16 i 18 stupnjeva? To su velike razlike, pitao je Josip iz Varaždina dr. Vinka Lozicu.
– Prvi je razlog kombinacija ugođaja i osjećaja. Nekad će nam odgovarati hladnije vino, a drugi dan ćemo željeti malo toplije. Drugi je praktičan. Potoči li se bijelo vino kad mu je temperatura šest stupnjeva, za nekoliko minuta, koliko treba da se popije, zagrijat će se do osam. A to je za mlada i svježa bijela vina gornja granica. Isto je i s moćnim crnjacima, ali oni traže poprilično višu temperaturu. Pjenušci pak i nižu. Držimo ih u ledu kako bismo ih pili na šest ili sedam stupnjeva – odgovara dr. Vinko Lozica.

O vinima zna sve, a ako nešto i ne zna, zna tko će znati. Imate li pitanje ili nedoumicu, pišite dr. Vinku Lozici na vinskiklub@vinskiklub.hr. A njegov odgovor na pitanje koliko se vino može čuvati nakon otvaranja butelje pročitajte ovdje.