Dragan Vasić Janko: Ne možeš ‘vinariti’ u Smederevu, a nemati smederevku

Posjet Podrumu Janko Dragana Vasića u Smederevu nezaboravno je iskustvo čak i
za pasionirane vinofile iz redakcije portala vinskiklub.hr. Širok osmijeh domaćina,
prijateljski zagrljaj i mlada smederevka na dočeku pomogli su da nakon
šest sati vožnje bez pauze zaboravimo na umor i s potpunim se povjerenjem
prepustimo se Jankovim eno-gastro čarolijama.

– Ne možeš raditi vino u Smederevu, a nemati smederevku – rekao je Janko poslužujući prošlogodišnje vino od te sorte koje pršti svježinom i bogatim aromama zarobljenim u čaši. Vitkog je tijela, nižih alkohola, finog okusa i glatko može biti sjajan aperitiv, ali i jednako uspješno popratiti čitav niz jela poput piletine, bijele ribe, raznih rižota i tjestenina laganijih bijelih umaka.

U ponudi Podruma Janko je i Jelena Rosé od merlota, cabernet sauvignona, shiraza i sangiovesea posvećen supruzi

Uz domaće suhomesnate proizvode i posebno fini smederevski meki sir poslužen je rizlinig Zapis 2019. Vino u kojem je sve jasno, izraženog intenziteta, prepoznatljivih sortnih mirisa žutog voća, a tercijarne petrolejske note su prisutne, ali diskretne. U okusu sočno, puno i bogato sa svježim mineralnim završetkom.

Na stolu se ubrzo našla fina piletina sa vrganjima u bijelom umaku, a nepogrešivo ju je pratio chardonnay Misija 2013. Ovo doista senzacionalno vino prkosi vremenu i ostavlja dojam da će još dugo razveseljavati nepca sretnika koji će biti u prilici kušati ovaj nektar boje starog zlata. Slojevitih aroma pomiješanog zrelog žutog, bijelog i tropskog voća. U okusu bogato i duboko, puno slasti uz naglašenu mineralnost koja ga drži u ravnoteži i potiče na meditaciju. Jedno od onih vina koje se ne zaboravlja, a karakterom podsjeća na Janka.

Požurio je sa sljedećim vinom kao da sutra ne postoji i servirao Sauvignon 2022. vrlo visoke energije, novozelandskog tipa, ali ipak malo smireniji. Sortno karakteriastični mirisi bazge, koprive i liste rajčice nastavljaju se i na nepcu kao okusne senzacije. Odlično se nosi s velikih 15,5 posto alkohola koje neutralizira visoka mineralna svježina.

Taman smo odahnuli nakon prethodnog jela kad je stiglo svinjsko pečenje s vinom Stari Zavet 2017. Bordoška kupaža neodoljivo podsjeća na vina iz slavne francuske regije, fino miriše na crno bobičasto voće, papar, kakao…, a pikantnog je i bogatog okusa, odlične svježine i zrelih tanina. Tad smo već naslutili da nas najveća uzbuđenja tek očekuju.

Krenulo je Shirazom Bifora 2018. koji iskazuje moć na svim razinama. Grožđe ubrano jako zrelo u nešto kasnijoj berbi dalo je iznimno gusto vino. Arome ukuhanog crnog voća prati „južnjačka“ slast proizašla iz 16 posto dobro integriranih alkohola, a svježina ga čini pitkim i užitnim unatoč robusnom tijelu.

Nazive vina iz najboljih berbi Podrum Janko na etiketi navodi ćirilicom. Za one koji je ne znaju ima, naravno, i latinice

Merlot Zapis Testament 2016. predstavio se kao jedan od najboljih srpskih merlota koje sam imao prilike kušati. Aromatski izuzetno bogat, ozbiljne strukture, moćan a elegantan, mekih i podatnih tanina opetovano zove na slijedeći gutljaj.

I kad smo mislili da smo sve probali i počeli se širokog osmjeha i veselog srca spremati za odlazak, Draganova supruga Jelena donijela je sarmu, a Janko otišao po još jednu bocu. Bio je to Zavet 2019., cabernet sauvignon koji je impresionirao zavodljivim mirisom, raskošnim okusom i moćnim tijelom. Mirisi zrelog crnog voća dobiveni od napola prosušenih bobica nudili su se iz čaše. U ustima je gusto, slasno, maksimalno ekstraktno sa 16 posto dobro ukomponiranih alkohola koje pokriva mineralna svježina. Zbog svega navedenog te 40 dana maceracije zrelih i prosušenih bobica neodoljivo podsjeća na slavni Amarone. Veliko vino za velike trenutke.
Odjednom nam se više nije žurilo. Stigao je i desert, a naš je odlazak izgledao baš kao u poznatoj Balaševićevoj: prvo ručak, ondak’ na put pa prvo večera ondak’ na put pa “Jeleno, ne daj nikom kaput”… Tako to izgleda kod Janka. Dobro da nismo dočekali i “fruštuk”.