More

  Drugi dan ocjenjivanja Mundus Vini tempranillo je bio – kralj

  Kategorije:

  Domaći dečko Marvin Kulinna poslužuje komisiju broj šest prva tri dana na 34. ocjenjivanju Mundus Vini u njemačkom Neustadtu an der Weinstrasse, odnosno Novome Mjestu na Vinskoj cesti. Na slici gore je prvi s lijeva, a do njega su redom Amerikanac Alex Berkley, šef komisije Nijemac Michael Fischer, Čileanka Nelly Gutieraz, Austrijanac Harald Beck i Bakhov sin.

  Ocjenjivači ispred dvorane u njemačkom gradiću Neustadtu an der Weinstrasse

  Foto session bio je potkraj drugog dana ovogodišnjeg ocjenjivanja. Prošetali smo Njemačkom, Italijom, Austrijom i Ukrajinom kušajući bijele pinote, a Francuskom regijom Languedoc-Roussilon mješavinama crnih sorata na bazi grenachea, syraha, carignana, mourvèdrea, marselana pa i merlota te cabernet sauvignona. Potom su na red došli monosortni cabernet sauvignoni iz Čilea, pa, pokazalo se na kraju, velika vina od velike sorte tempranillo iz Ribere del Duero na sjeveru Španjolske.

  Tempranillo je dugo mlad

  Osam ih je bilo i palo je prvo veliko zlato: 95 bodova dobio je mladić iz berbe 2016. Njegovu je vršnjaku najviše priznanje izmaklo za bod. Nismo uspjeli nagovoriti kolegu da poveća malo brojku ispisanu na listiću. To je sorta koja predivno putuje kroz vrijeme pa su i s deset godina mlada.

  Arhivska vina od tempranilla u vinariji Lopez de Heredia na sjeveru Španjolske

  Dugo se vjerovalo kako je srodnik crnog pinota, iako vina bojom, aromama, strukturom i okusom ne nalikuju. Navodna veza potekla je iz priče da su cisterciti iz Francuske donijeli crni pinot u grad Santiago de Compostela u Galiciji, gdje su gradili samostan. No legenda je legenda, a geni su geni i znanost je dokazala kako srodstva između crnog pinota i tempranilla nema. Zajedničko im je samo to što daju iznimna i vrlo prepoznatljiva vina.

  Treća najrasprostranjenija sorta

  Tempranillo je 2022. bio posađen na više od 230.000 hektara i treća je  najrasprostranjenija sorta na svijetu, iza cabernet sauvignona i merlota. Gotovo 90 posto ga je u Španjolskoj. Zovu ga i ull de llebre, cencibel, tinto fino, tinta del pais…

  Tempranilla ima i u Portugalu. Zovu ga aragonez i miješaju s drugim sortama

  Zahtjevan je. Da bi se dobile kiseline i elegancija, treba mu hladna klima, a toplinu traži kako bi grožđe nakupilo šećere, a čvrsta kožica bobice idealno sazrijela i vinu dala boju. Takva je hladno-topla klima na relativno velikoj nadmorskoj visini Ribere del Duero, gdje su i vina od tempranilla najbolja.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...