Državno prvenstvo sommeliera bit će u Zagrebu. Prijave su do 19. listopada

Istakanje magnum boce (1,5 litara) u 16 čaša završnica je državnog prvenstva sommeliera napeta poput sportskog natjecanja. Odvija se pred publikom, a natjecatelji moraju u svaku čašu istočiti istu količinu vina, ne smiju se vraćati na prijašnju čašu, a nakon posljednje velika boca mora biti prazna. Uspješan završetak gledatelji nagrađuju burnim aplauzom.

U praktičnom dijelu treba, između ostalog, odabrati vino i poslužiti ga ‘sucima’ (Fotografija: Petar Kurschner/HSK)

Završnici prethode opsežni pisani i praktični testovi. Ovogodišnje prvenstvo počinje za 30 dana u zagrebačkom hotelu Zonar. Prvi je dan, u ponedjeljak, 6. studenog, eliminacijsko natjecanje od 13 do 16 sati. U utorak, 7. studenog, u 8.30 počinje polufinale, a završni spektakl počinje taj dan u 15 sati. Natjecatelji moraju imati vlastiti pribor (vadičep) i radnu uniformu.

Ivan Jug prošle je godine u finalu bio bolji od Kristijana Harjača te Monike Neral (Fotografija: Petar Kurschner/HSK)

Prvenstvo organizira Hrvatski sommelier klub, a prijave su do 16. listopada.