More

    Dubrovački statut proglašen je 29. svibnja 1272. Imao je 56 članaka o vinu

    Kategorije:

    Vinogradari moraju brinuti o vinogradu i kvalitetno ga prekopati dvaput na godinu. Grožđe treba brati od kraja kolovoza do sv. Mihajla 29. rujna. Tad ne treba raditi druge poslove, kako bi berba bila uspješna. To su neke od odredbi Dubrovačkog statuta koji je stupio na snagu 29. svibnja 1272.

    Bio je podijeljen na osam knjiga koje su regulirale život gradske zajednice, a od 487 glava, 56 se odnosilo na uzgoj vinove loze i proizvodnju vina. Odredbe Statuta primjenjivale su se do pada Republike 1808.

    Dubrovačka republika određivala je i način skladištenja. Vino se moralo čuvati u podrumima i prizemljima kamenih kuća. Prodaja vina na otvorenim tržnicama bila je zabranjena pa su je kažnjavali novčano i plijenili vino.

    Radili su tada bijelo i crno vino, nazivali su ih vinum album i vinum vermelum. Kakva su bila, dovoljno govori činjenica da je postojala i kategorija vinum purum, odnosno  čisto vino, koje je trebalo biti bez miješanja ili dodavanja sastojaka. U arhivima se spominje i 27 vinskih podruma i taverni koje je podupirala Republika.

    Uzgoj grožđa te proizvodnja i izvoz vina bile su među najvažnijim poljoprivrednim aktivnostima. Čak su i sudske procese odgađali za vrijeme berbe. Republika je držala monopol na prodaju vina i soli te, počesto, kruha na području od današnje Budve do Komarne.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Džemper za vinograd prekrasna je pjesma Crnogorca Miladina Šobića

    A zar ne bi bilo ljepše sad Misliti na vinograd U ljubavi biti s njim Kao dragom dičiti se njime Čuvati...

    Tko izlaže na RizlingFestu? S Plešivice Šember, iz Iloka...

    Bit će 20 hrvatskih vinarija na RizlingFestu 16. studenog u Hotelu Capital u središtu Zagreba, u Jurišićevoj...

    Kvarner je sve prepoznatljiviji na međunarodnom turističkom tržištu

    Drugi Forum gastronomije Turističke zajednice Kvarnera u Opatiji okupio je mnoštvo sudionika koji su kroz inspirativne rasprave...

    Tri nove čarolije Vina Prelac! Pjenušac Blanc & Noir...

    Mirisi citrusa te jabuke i kruške zaokruženi su nježnim kvaščanim notama te s malo maslaca. Okus savršeno...

    Nedjeljni vinski haiku: Nos

    Velik' ima nos. Lijepa je kad je hladno. Ljepša uz vino Nedjeljni (vin)haiku 67 Fotografija Monica di Loxley on Unsplash

    Vinski klub u posjeti: Silvano Trošt će lijepo iznenaditi...

    Dođite, dođite... Do Šorića je lako, ali dalje navigacija do nas baš nije precizna. Ako vam i...