Eau de Rosé Bobe Živojinovića na prvom ‘Vinu uz žlicu’ u Rijeci

Bistro Paris jedan je od rijetkih ugostiteljskih objekata u Rijeci, koji na istoj adresi, na Šetalištu Joakima Rakovca na Sušaku, kontinuirano djeluje od 1936. Otprije 13 godina kako su ga preuzeli Borjan Suzić i Igor Bogunović, postali su poznatiji po teletini i janjetini pod pekom, ali i jelima na žlicu.

Borjan je uključen i u poslovanje obiteljske destilerije Suza kao voditelj marketinga. Priču s rakijama i likerima započeo je otac Slavko koji je prije 25 godina, budući da je pčelar, iz hobija počeo raditi medicu. Ubrzo se pročula po kvaliteti i počele su ozbiljnije narudžbe pa su u pomoć uskočili sinovi blizanci Tino i Borjan.

Danas imaju dvadesetak etiketa, a u bistrou Paris predstaili su četiri. Fiumanka je ženski liker od teranina i voćnih macerata, a muški Fiuman temeljen je na maceratu 12 eteričnih primorskih trava. Žešći su Mali zmaj, liker od pelina s maceratima limuna i naranče te Učkarica, rakija od grožđa oplemenjena samoniklim biljem s Učke.

Ante Bistre predstavio je svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje Kali, dobiveno od lokalnih sorti. U obrtu, koji je u vlasništvu obitelji Bistre i Vidović, ulje su počeli raditi za potrebe vlastitog restorana u Medveji kod Lovrana. Danas uljem opskrbljuju nekoliko manjih ugostiteljskih objekata, delikatesne prodavaonice i suvenirnice, a dio ide i u izvoz.

Ponosni su na Smokvenjak, slasticu od smokvi iz vlastitih nasada, te Balzamni ocat od smokve. S potonjim su u posljednjih pet godina osvojili pet zlatnih medalja, a lani su se okitili i titulom Najsuvenira Primorsko-goranske županije koji dodjeljuje Turistička zajednica Kvarnera. Rade i namaz od lovranskog maruna te marmeladu od smokve.

Gostima je, kao dobrodošlica, serviran Hladni platter Paris na kojem su skuta, istarski sirevi i pršut te Smokvenjak Kali. Sommelierka Monika Neral je predložila, a vlasnik vinarije Adriano Sošić se složio, da predjelo prati Sosich Malvazija 2023. Odlikuju je arome breskve, limete i limuna, svježa je, a dugo traje. Obitelj Sošić od 1850. radi vino, a danas nude i Merlot, Rosé, Teran, Cabernet sauvignon, Muškat te Chardonnay.

Rižoto s kvarnerskim škampima i cherry rajčicom na stolove je došao uz Vertiz Eau de Rosé. Riječ je o vinu koje za ex-Yu tenisača Slobodana Bobu Živojinovića glasoviti slovenski vinar Marjan Simčič radi od merlota s Goriških Brda u vinariji Klet Brda. Boje je lososa, voćnih aroma, nježnih kiselina i nešto punijeg tijela.

Teletina pod pekom poslužena je s vinom Poletti Rossella 2023. od mirisne sorte muškat ruža. Suho vino slaže se s mnogim jelima, od riba i rakova do crvenog mesa i deserata, naglasio je legendarni Peter Poletti. Ružičaste je boje s mirisom ruže, jagoda i malina, a posluženo je uz saftnu teletinu s mekanim krumpirima. Prema izboru novinara iz Rijeke i Zagreba, bila je to najbolja kombinacija vina i hrane.

Uz gulaš od boškarina s domaćim njokima sommelierka Monika Neral preporučila je Teran 2021. vinarije Franc Arman iz Vižinade. Grožđe je s položaja Narduči, a vino je odležalo 15 mjeseci u novim bačvama od slavonskog hrasta. Otac Franc Arman i njegov sin Oliver nastavljaju tradiciju započetu još 1850. godine, a vina danas izvoze u Veliku Britaniju, SAD, Kanadu, Novi Zeland i južnu Aziju.

Za desert je poslužena Riječka kremšnita s tri vrste kreme koju je pratio poluslatki Muškat žuti 2023. vinarije Baćac iz mjesta Kukurini pokraj Pićna u istočnoj Istri. Vino sa samo 10,5 posto alkohola udara u koljena, ali ne u glavu, pohvalio se vlasnik Goran Baćac. Pod brendom Vina z Kukurini rade i vina Merlot te Cabernet sauvignon.

Bilo je ovo 23. ‘Vino uz žlicu’, a prvo u Rijeci i, sudeći prema povoljnim reakcijama, uskoro bi se moglo ponoviti na nekoj drugoj ugostiteljskoj adresi u tom gostoljubivom gradu ili okolici, najavili su organizatori Renata Cisar i Mustafa Topčagić.

Tekst: FAMA
Fotografije: Nikola Zoko