More

  En Primeur Bregovite Hrvatske: 2023. dala je razigrana vina

  Kategorije:

  Prekrasno miriše, iznimno je svježe vino veselog karaktera i nadasve dugog okusa Zeleni veltlinac 2023. Vinarije Kostanjevec iz Lukavca nedaleko od Koprivnice. Riječ je vjerojatno o jedinom našem vinu od najznačajnije austrijske bijele sorte. Goran Kostanjevec ga ima 4000 trsova. Dosad je grožđe završavalo u Cuveeu Blanc s graševinom, rizlingom, zelenim silvancem i bijelim pinotom. Solo veltlinac još nema etikete, a pitanje je hoće li je i dočekati. Moglo bi se dogoditi da brzo “nestane”.

  Ako ima etiketu, onda je graševina, rizling, sivi pinot… Ako nema, zeleni veltlinac je (Fotografija: Rikard Jadan)

  Bilo je to lijepo iznenađenje prvog En Primeura Bregovite Hrvatske na kojem je 38 vinarija u Esplanadi na kušanje ponudilo 200-tinjak novih vina.

  Kleščec je već prodan

  Vinarija Matočec iz Đurđevca predstavila je izvrstan Chardonnay 2023. Ima šest grama neprovrela šećera po litri, dojmljivih 7,6 grama kiselina te prekrasnu mineralnost zahvaljujući kojoj se u vinu gotovo i ne osjeća slatkoća. Prekrasna je Graševina 2023, ponovno zahvaljujući mineralnosti.

  Vina s peski, ‘nadimak’ je vinarije Matočec čija vina odlikuje vrlo lijepa mineralnost (Fotografija: Rikard Jadan)

  Vina Bužić jedina su predstavila križevačku autohtonu sortu kleščec. Već je prodan, rekao je Denis Bužić nudivši lijepo i svježe vino. Na tlu koje je kombinacija ilovače i kamena imali su 1200 trsova, no morali su iskrčiti dio zbog fitoplazme. Ostalo ih je 400 pa ne treba čuditi da vina više nema.

  Malo vina, a čaša ‘prepuna’

  Moslavački biodinamičar Antun Glavica donio je dva škrleta odnjegovana u amfori. Berbu 2022. macerirao je sedam mjeseci i nakon godine dana u 500-litarskoj rabljenoj bačvi napunio bez filtriranja. Zbog takve vinifikacije ne može se očekivati prštanje sortnih osobina, ali čaša je “puna” vina ma koliko ga se malo točilo. Berba 2021. u amfori je bila dva mjeseca dulje.

  Moslavačke vinarije Seletković i Košutić bile su susjede i na En Primeuru u Esplanadi (Fotografija: Rikard Jadan)

  Antunovi susjedi s obronaka Moslavine, Košutići, donijeli su krasan, slastan i svjež Škrlet 2023. Vrlo se lako pije i može biti odlično društvo pikantnijoj salami kojom se društvo krijepi tijekom kartaških susreta, na primjer.

  Pušipel umjesto chardonnaya

  Međimurka Tatjana Hažić ima novi pjenušac. Dugo je obitelj bila možda i jedina u vinogorju bez pušipela. Iskrčili su vinograd chardonnaya pa mu napravili mjesta. Iz 2022. su napravili fin i svjež pjenušac u kojem kao da ima i chardonnaya. Veselo smo komentirali da je možda bilo ljubavi između prijašnjih i sadašnjih trsova pa vino ima osobine obje sorte. A i mirni Pušipel 2023. odnjegovan je u bačvi u kojoj su prije njegovali chardonnay.

  Chardonnay je Tatjana zamijenila u vinogradu pušipelom koji njeguje u istoj bačvi (Fotografija: Ivo Kozarčanin)

  Vinarija Dvanajščak-Kozol ima izvrstan Pušipel Prestige 2021. Mohokos. Osim sortnog, vino nosi i naziv položaja na kojem je vinograd. Spontana fermentacija bila je u inoksu, a dodali su malo prosušenih bobica. Potom je odležalo u godinu i pol u bagremovim bačvama od 300 i 500 litara. Odlične su, kažu, bile berbe 2019. I 2017. i pokazuju kakva će biti i 2021.

  Vino za Uskrs. Ali ne još ovaj

  Iz Novog Marofa je dobro znani enolog Luka Koščak donio dva izvrsna pjenušca. Blanc de noirs je vrlo svjež, a Blans de blancs iskazuje prekrasnu zrelost. Robert Kopjar, pak, ima prekrasan Chardonnay 2023. Uskrsno vino, prvo mi je palo na pamet: izvrsno bi pristajalo purici ili domaćoj koki s mlincima. Bi, složio se Robi, samo za ovaj Uskrs ne bude još spremno.

  Mirisi crnog ribiza i borovnice te džema od šljiva dominiraju u Karizmi. Malo je i vanilije (Fotografija: Ivo Kozarčanin)

  S Hršak Brega pokraj Krapinskih toplica stigla su dva stara poznanika. Vina Enigma 2019. i Karizma 2020. vinarije Petrač. Mješavine merlota (60 posto) i cabernet sauvignona te cabernet sauvignona (70 posto) i merlota pouzdane su kao uvijek i, kao uvijek, nimalo dosadne. Dapače. Poput ukrasa je na štandu bila i zrelija Karizma 2018.

  Bijelo zlato s Plešivice

  Novosti s Plešivice ponudila je vinarija Coletti Franje Kolarića. Il Grande Vechio nova je verzija znanog vina Stare sorte od plavec žutog, šipelja, beline i kraljevine, a napravio je Franjo i treći multivintage. Nakon dva siva pinota od grožđa iz tri berbe, stigao je Chardonnay Oro Bianco. U tom su “bijelom zlatu” berbe 2022. i 2023. Prva je odnjegovana u drvetu, druga u inoksu, a zajedno su vrlo lijepo, puno vino.

  Nove Stare sorte Coletti, novi multivintage od chardonnaya i stari od sivog pinota (Fotografija: Ivo Kozarčanin)

  Godinama smo nova vina predstavljali na manifestacijama drugih vinskih regija, a ove godine prvi put En Primeur organiziramo samostalno. Bregovita Hrvatska ovog će ljeta proslaviti pet godina postojanja. Sustavno razvijamo vinogradarstvo i vinarstvo Središnje bregovite Hrvatske te radimo na promociji njezinih vina. Kod mnogih naših vinara ćete, uz veliki trud, rad i stručnost, prepoznati borbenost, kreativnost i inovativnost, rekao je Miroslav Polovanec, predsjednik Bregovite Hrvatske, udruge sa 105 članova.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...

  Festival istarskog pršuta 12. i 13. srpnja u Tinjanu!...

  Nagrađivane istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso te OPG Franjul predstavit će se na Festivalu...

  Njemački kuhar lovi tartufe i tune za film koji...

  Jan Hartwig je u listopadu 2022. otvorio restoran "Jan" u Münchenu i nakon šest mjeseci osvojio tri...