More

  Englezi su u godinu dana posadili milijun trsova samo za pjenušce

  Kategorije:

  Francuzi su konačno priznali da im se sviđaju engleska vina. Njujorčani govore kako su pjenušci s Otoka sljedeća velika “cool stvar”, a mi planiramo posaditi milijun trsova u godinu dana. Imamo dobre razloge da nazdravimo s pjenušcem. I to engleskim pjenušcem, rekao je prije pet godina za britanski dnevni list The Guardian glumac s manjim ulogama u prva dva “Supermana”, većim rolama u britanskim kazalištima te veliki vinski kritičar Robert Owen “Oz” Clarke. Autor je desetaka knjiga i voditelj televizijskih emisija i serijala o vinu. Treba mu vjerovati kad govori o vinima i zato što je 1982. pobijedio na Svjetskom prvenstvu u kušanju. Bilo je to posljednje prvenstvo pa je više od četiri desetljeća svjetski prvak. A najmanje 20 godina uporno tvrdi kako su engleski pjenušci svjetski prvaci. Ili će to postati. I nije daleko od istine.

  Prije šest godina britanski vinski trgovci 14-orici francuskih poznavatelja šampanjaca ponudili tri para pjenušavih vina. U svakom su bili šampanjac i engleski pjenušac te je u svakom po devet Francuza reklo da su “Englezi” bolji. Tako je pjenušac vinarije Nyetimber Blanc de Blancs iz Zapadnog Sussexa pobijedio šampanjac Billecart-Salmon Grand Cru Blanc de Blancs, a čak je 13 ocjenjivača bilo uvjereno da je Nyetimber u stvari šampanjac. Engleski Gusborne Rosé bio je bolji nego šampanjac Ayala Rosé Majeur, a Ridgeview 2009. nego šampanjac Jacquesson Cuvee no 738. U ta dva dvoboja pola ocjenjivača krivo je procijenilo u kojoj je čaši šampanjac. Iste su godine i u Stockholmu Nyetimberovi pjenušci bili bolje ocijenjeni od šampanjaca.

  Razvoju engleskog vinarstva, a posebno vinogradarstva, odgovara i globalno zatopljenje zato što se zone uzgoja vinove loze “sele” u hladnije krajeve. Plan sadnje milijun trsova znači otprilike 200 hektara novih vinograda, što je tri puta veća površina od Dingača, najpoznatijeg hrvatskog vinogradarskog položaja. Plan znači i oko dva milijuna novih boca pjenušca na godinu, čija je vrijednost 50 milijuna funta (gotovo 58 milijuna eura).

  Površine pod vinogradima u Engleskoj i Wallesu od 2000. su se utrostručile i danas loza raste na gotovo 2000 hektara. Kod nas je, prema podacima od 31. prosinca 2022. godine, više vinograda samo u dvije županije, Istarskoj i Osječko-baranjskoj, a  Dubrovačko-neretvanska je “tu negdje”. Jasno da će ispasti smiješan onaj tko se nasmije na spomen engleskih vina.

  Potencijale engleskog vinogradarstva i vinarstva prepoznale su i slavne šampanjske kuće iz Reimsa. Taittinger je s engleskim partnerima osnovao kompaniju Domaine Evremond i 69 hektara u Kentu zasadio klasičnim šampanjskim sortama chardonnayom te crnim i mlinarskim pinotom. Planiraju prozvoditi oko 300.000 boca pjenušca na godinu. Pommery, pak, ne žuri sa sadnjom, iako planiraju i vlastite vinograde u Engleskoj, ali njihov šef podruma Thierry Gasco engleske pjenušce radi s Emmom Rice, kolegicom iz vinarije Hattingley u Hampshireu. Englezi su tako zaokružili dio svoje vinske povijesti koja je započela dolaskom Rimljana 43. godine prije naše ere. Zaslužni i za nastanak ojačanih ili fortificiranih vina. Uvozili su Porto, Madeiru i Sherry iz Portugala i Španjolske. U potpalubljima brodova kojima su ih transportirali bilo je toplo i pokretala se neželjena refermentacija pa su počeli dodavati destilate, najčešće vinjak, kako bi alkohol ubio kvasce.

  Kroz povijest je englesko vinogradarstvo imalo uspone i padove. Današnja vinska proizvodnja začeta je nakon 2. svjetskog rata, rasti je počela 70-ih godina, a sad postaje sila.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....