More

    Enjingi Venje bijelo 2012.

    Kategorije:

    Godinama smo sa strahopoštovanjem u Enjingijevu podrumu u Vetovu ulazili u prolaz između dva tanka od 30-ak tisuća litara (velika slika gore). U njima su bila genijalna vina Venje bijelo 2006. i Venje bijelo 2010. Kušali smo ih, uspoređivali, grijali srce i dušu te “filozofirali” kako bi bilo da ima mjesta i za treći tank s berbom 2013.

    Vinograd na Venju snimljen je 2004. Te godine je Decanter Venje bijelo 1998. proglasio najboljim na svijetu

    Iz te tri berbe, po mišljenju mnogih, Ivo Enjingi je napravio najbolja vina s položaja Venje na kojem je 1997. posadio graševinu, rajnski rizling, sivi pinot, traminac i sauvignon. Bila je to prva sadnja u Hrvatskoj s laserskim navođenjem. Već su 1998. trsovi rodili. Premalo je grožđa bilo vino od svake sorte pa je Ivo napravio jedno s kojim baš i nije bio zadovoljan. Razmišljao je čak da ga “pretvori” u vinjak. Prijatelj Ivo Ivaniš, sommelier iz Dubrovnika, prvo ga je nagovorio da pričeka neka sazrije, a 2004. godine i da ga pošalje na novo ocjenjivanje koje je u Londonu organizirao časopis Decanter. I Venje 1998. bilo je najbolje ocijenjeno u kategoriji bijelih višesortnih vina. Istu titulu u kategoriji monosortnih vina osvojila je Enjingijeva Graševina 2002. pa je Decanter poslije ocjenjivanja objavio članak pod naslovom “Hvala Bogu na hrvatskim bijelim vinima”.

    Venje 1998. nije bilo u prodaji. Kušamo ga povremeno, kad je Ivo posebno dobro raspoložen, i još je u formi. Prodavale su se fino berbe 2002., 2003. 2004., 2007., 2008…, a čekala 2006. Izašla je na tržište tek prije nekoliko godina, gotovo u isto vrijeme kad i 2010. Na prošlogodišnjem ocjenjivanju bijelih mješavina sorata White blend u zagrebačkom hotelu Esplanade, najbolje je vino bilo Venje 2006., a na drugome mjestu Venje 2010. Berba 2013. još je u podrumu.

    U prodaji je 2012. Prvo je to suho Venje bijelo, iako je riječ o kombinaciji kasnih i izbornih berbi. Ima, međutim, sve što Venje treba imati: punoću, balans, slast i onu najvažniju vinsku odliku, a to je da svaki gutljaj stvara želju za sljedećim.

    Video naše velikog i iskrenog zaljubljenika u vina Nenada Trifunovića Vinopije  s prezentacije Enjingijevih Venja u Esplanadi pogledajte ovdje.

    U Esplanadi su 2016. Ivo Kozarčanin, Mario Meštrović, Ivo Enjingi i Siniša Škaberna predstavili 12 vina Venje bijelo
    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Uspio spoj naslijepo! Pošip i rukatac vole se u...

    Dragocjeni mali vinari nerijetko proizvode prave vinske bisere, koji često ne ugledaju svijetlo velikih vinskih pozornica ili...

    Treći BregFest bit će 25. listopada u Laubi. Najavljuje...

    Pjenušci Bregovite Hrvatske 12. rujna u Pupitresu od 18.30 prva je radionica koja najavljuje Festival vina Bregovite...

    Fotoreportaža s BLAŽ-a! Međugorski Festival blatine i žilavke opet...

    Ljudi puno, ali ne i previše, ugođaj izvrstan, a vina odlična! Ništa novo, govori li se o...

    ‘R’ kao reserva i Rusija

    Reserva ili riserva španjolski su, talijanski i portugalski nazivi za kvalitetnije serije vina pojedinih vinarija, a koristi...

    Nedjeljni vinski haiku: Grijesi, vino i kiša

    Vino pijem da mi spere grijehe. Kiša padne, vrati ih... Nedjeljni (vin)haiku 59 Fotografija: Ali Abdul Rahman on Unsplash

    Mundus Vini: Belje, Kutjevo i Vina Matočec osvojili zlatne...

    Arome žutog i suhog voća, snažno tijelo, skladan okus i veliki potencijal odležavanja, zapisali su početkom rujna...