More

  Enosophia pokazala raskoš frankovke: od pjenušca do ledene berbe

  Kategorije:

  Otkrivanje blaga, bio je dobar naziv kušanja frankovki koje je organizirala vinarija Enosophia iz Feričanaca. Lijepo je pokazala kako ova uzbudljiva sorta po potencijalu te vinima koja se od nje proizvode od Podunavlja do Istre zaslužuje veći ugled i bolji tretman nego što ga kod nas ima.

  Dočekao nas je vrlo dobar, svjež i aromatičan pjenušac Today rose. Bio je dobar uvod u degustaciju koja je započela vinom Lingua Franka 2020. koje ima visok intenzitet mirisa, uglavnom crvenog bobičastog voća i ugodnog je okusa. Umjereno je toplo i visoke svježine primjerene strukturi i godištu berbe. Cijena ovog vina u maloprodaji je 7,25 eura.

  Oduševila je Frankovka Miraz 2019. Čistog je i preciznog mirisa i voćnih aroma. Okus je topao i mek s puno svježine te bogatim, zrelim taninima. Vino je skladno, punog tijela, dugotrajnog okusa s velikim potencijalom odležavanja. Butelja je 13,30 eura što je iznimna vrijednost za novac.

  Iskusnija, ali zatvorenija

  Frankovka Miraz 2018. godinu je dana “iskusnija”, ali ne toliko ekspresivna. Malo niži ekstrakt utjecao je na strukturu vina. Dojam je da je nitko ne bi shvatio kao grešku da je bila servirana prije 2019. Osim po boji, koja je u godinu dana mlađoj “frankinji” puno življa.

  Frankovka Miraz 2016. u odličnoj je formi. Finih je, slojevitih aroma zrelog crvenog voća uz pokoju pikantnu notu i predstavila se poput lijepe dame u najboljim godinama. Okus je sadržajan topao i mek, a ekstrakt visok. Izražena mineralna svježina je “kičma” vina koje može lijepo odležati još pet, možda i više godina.

  Godine nisu problem, ali bačvica je

  Da godine nisu problem pokazala je Frankovka Miraz 2012. Živa je, izraženih aroma i bogata okusa. Ipak, nije opravdala očekivanja zbog zelenih tanina “pristiglih” iz loše bačvice koji ne mogu sazrijeti. Pri spajanju vina nakon školovanja u baricima, svaku bačvicu zato treba dobro analizirati: jedna loša dužica može utjecati na ukupnu kvalitetu vina.

  Ledenim vinom 2016. pokazan je stilski diverzitet sorte. Može dati pjenušac i “visoki” predikat. Raskošnih je aroma i okusa, s izvanrednim omjerom neprevrela šećera i kiselina. Visoki predikati od crnih sorata rijetki su, zato što grožđe treba sačuvati i od plemenite plijesni. Ona bijelim sortama ne smeta, čak im i pomaže, dok su crne u takvom stanju neiskoristive. Pohvala vinogradarima i enolozima Enosophije za ovo posebno vino.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....