More

  Erdutski Mister Sauvignon opravdano se ponosi i chardonnayom

  Kategorije:

  Obrali chardonnay, parametri savršeni, pohvalio se Mladen Siber iz Erduta, u vinskom svijetu dobro znan kao Mister Sauvignon. Odlična i dugovječna vina rade od sauvignona bijelog i cabernet sauvignona Mladen i supruga Dušica, a protekle tri godine opravdano se hvali i najrasprostranjenijom bijelom sortom na svijetu. Napunio je 2020. prvi Chardonnay sur lie, a sad je na tržište pustio i izvanredno vino iz berbe 2021.

  Chardonnay 2020. bio je samo u novim hrastovim bačvicama, a berba 2021. u 500 litarskima te malima od akacije

  Zrelo je to vino kod kojeg ništa nije slučajno. Potrudio se doktor Siber, do mirovine je bio znani osječki zubar, zadržati najbolje sortne karakteristike chardonnaya, istakne specifičnosti vinogorja i mikrolokacije koje ga uvelike definiraju i dodatno ga oplemeni pažljivo odabranim bačvama u kojima je vino odnjegovano. Pola je vina odležalo u hrastovim bačvama od 500 litara, a pola u 225-litarskim bačvicama od akacije.

  Sinergija sorte i klimatsko-pedoloških uvjeta te vizija i osobnost vinara vidljiva u pristupu vinogradu i podrumu na najbolji način definiraju značenje čarobne riječi terroir tako izražene u ovom aromatski vrlo slojevitom vinu. Tropsko voće i citrusi zaogrnuti su tostiranim bademom i naznakom vanilije, a na nepcu je bogato, kremozno, toplo i meko. Vibrantna, mineralna svježina daje energiju i balans pamtljivom i dugovječnom vinu punog tijela.

  Mladenov je podrum ukopan praktički ispod vinograda, a krije blaga poput senzacionalnog Sauvignona 2008.

  Chardonnay 2020. bio je odškolovan samo u hrastovim bačvicama od 225 litara. Sličnih je osobina, ali sve su bačvice bile nove pa je vino kalifornijskog tipa s izraženim aromama vanilije i dima.

  Napravio je 2021. Mladen i izvanredan chardonnay iz inoksa koji koji neodoljivo podsjeća na ponajbolja vina od te sorte iz Chablisa. Visoke je, ali široke aromatike, prvenstveno citrusnog karaktera, punog okusa i gotovo hrskave teksture. Nudi se na prvu i zauzima ozbiljan gard kojim plijeni pažnju kušača. Složno vino, bez rubova i bilo kakvih utega koje u ovom trenutku djeluje bezvremenski.

  Obrao je već Mladen Siber sauvignon bijeli te muškat, a čekaju ga još graševina i cabernet sauvignon

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....