Hrskavi krumpir, krema od Kumparička sira i dehidrirana slanina s Biskom destilerije Aura otvorili su u jedinstvenu večeru na zagrebačkom Prvom međunarodnom festivalu rakije ZGrappa. Slijedile su ribe, hrskavi file inćuna, ječam sa špinatom i brusnicama te marakujom uz Viljamovku Perković pa file divljeg brancina u krusti od orašastih plodova, krema od tikvice, fermentirani češnjak i hollandaise umak s Lozom Barrique Korlat.
Mesni dio bili su teleći obrazi sous vide, celer i parmezan, espuma od bijelog graha i kelj pupčar s Višnjom Narrique Pruna, a slatko za kraj lješnjak kugla, krema od badema i mandarine te Viljamovka Golfer Kelnarić.
Suhe su šljive macerirali u šljivovici
Na samom festivalu kod rakija su, uz neke doista dobre domaće uratke, najviše pokazali gosti iz Srbije. Među proizvodima briljantne destilerije Pruna iz istočne Srbije posebno se izdvojila šljivovica u kojoj su macerirali suhe šljive. To je tehnologija poput one koju koriste u Mađarskoj za proizvodnju čuvenih tokajskih vina u kojima se namaču bobice.
Šljivovica Pruna je finih, slojevitih aroma, puna slasti, meka i podatna uz dugačak i pamtljiv završetak. Od doista puno dobrih Izlagača teško je nekog izdvojiti, ali Aura je ponudila sjajne likere i koktele na bazi teranina. Primores je likerom od lješnjaka pokazao kako i jednostavne stvari mogu biti zanimljive, dok je Brza distribucija predstavila Sir Edmond Gin koji osvaja čistim i bogatim mirisom.
Dobra škola za ugostitelje
Marin Levaj pokrenuo je lijepu priču koja će sigurno utjecati na ponudu hrvatskih restorana i kafića. Bila je Zgrappa važna i proizvođačima koji su na licu mjesta mogli čuti reakciju publike.
Posjetitelji su i birali najbolje u više kategorija, pa je za najbolju rakiju izabrana „Rakija iz Rakije” srpskog proizvođača Dejana Veljovića. Nagradu za najbolji dizajn dobila je destilerija Abelo, najbolji gin je Sir Edmond Gin Brze Distribucije, a najbolji liker je od višnje destilerije Incanto.