Obitelj Baraka je 2005. zasadila vinograde na poluotoku Srima pokraj Šibenika. Prvu berbu imali su 2009. i napravili 600 litara vina, a prvo komercijalno bio je Prisbus 2010., mješavina cabernet sauvignona i merlota. U tradicijskoj zgradi lijepo uklopljenoj u okoliš uredili su 2013. moderan podrum za preradu, a 2017. i dio za odležavanje vina. Debit u betonskom jajetu za svaku im je pohvalu. Zahvaljujući kojekakvim čudnim, ali ipak stvarnim silama, vino se u posudi tog oblika stalno samo kreće što mu omogućuje ljepše sazrijevanje. Uostalom i drvena bačva je pokušaj oponašanja oblika jajeta.
Dio je to teksta Enogastronomska šetnja šibenskim krajem koji sam za Modni almanah pisao u proljeće 2023., nakon posjete prekrasnoj vinariji Filipa Barake pa i prvog kušanja njegova Prisbusa. Bila je to berba 2016. ovog impresivnog vina. Danas, gotovo dvije godine poslije posjete, a dva desetljeća nakon sadnje prvog trsa, berba 2018. diči se s 96 osvojenih bodova, najviše s drugog ocjenjivanja 100 najboljih vina Hrvatske.
Prisbus Riserva 2018. mješavina je merlota (56 posto) i cabernet sauvignona. Inspirirana je, kaže Filip, podnebljem okruženim kamenim suhozidima, ušćem rijeke Krke i Jadranskim morem, mirisima divljeg bilja te vjetrovima sa sjevera i juga. Miriše na tamno voće poput crne trešnje i crbog ribiza i kožu, punog je tijela i dugog okusa s finim taninima koji mu daju i dobar potencijal za odležavanje. Napunjeno je 2250 butelja bez filtriranja.
U vinarstvu svaki mali detalj čini bitnu razliku. Stoga se ne držimo slijepo prokušanih recepta već svaku godinu pokušavamo zamisliti kako će naša vina izgledati dok su još u vinogradu. Potom dajemo sve od sebe u podrumu i za vrijeme odležavanja kako bismo tu viziju proveli u djelo, pojašnjava Filip Baraka.
Vinograd nema navodnjavanja, a obrađuju ga s vjerom u ekološki prihvatljivu i održivu poljoprivredu pa ne koriste ni herbicide. Evo još nekoliko fotografija vinograda i podruma s internetske stranice vinarije: