U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz Kaldira pokraj Motovuna predstavila su u zagrebačkom botaničkom vrtu Malvaziju i Rosé iz 2023., Malvaziju Livio Benvenuti 2022., crnjak Caldierosso 2021., Teran Livio Benvenuti 2020. i desertno vino Corona Grande 2021.
Ugodno druženje oplemenila je i zabavna igra u kojoj se nagrade ponijeli nalaznici nagradnih kupona skrivenih u različitim dijelovima prekrasnog urbanog parka. Glavna nagrada bila je, naravno, vino: perjanica podruma odležani teroarski teran pod etiketom Santa Elisabetta.
Berbu 2023. u prvom je dijelu vegetacijske sezone obilježila kombinacija brojnih padalina i visokih temperatura. Drugi dio sezone bio je stabilniji, a za berbe je vrijeme bilo suho i idealno za dozrijevanje grožđa. Kako su vinogradi na kosinama i viši položajima, do 400 metara nadmorske visine, izazovni početak sezone nije bio veći problem.
Grožđe je na kraju bilo zdravo, a prinos malo manji. To je rezultiralo klasičnom i atraktivnom malvazijom, živih i zrelih voćnih aroma, punog tijela, s finom mineralnošću. Rosé je, pak, provansalski svjetle boje, finih mirisa crvenog voća i sočnog okusa, rekao je Albert Benvenuti.
Tražimo savršenstvo u boci i svaka nam je berba novi izazov. Vinogradi su tvornica na otvorenom, ali mi smo se rodili tik do njih i prirodu oko nas poznajemo do najsitnijih detalja. Reagiramo brzo, a u podrumu brinemo da se karakter sorti koje uzgajamo sačuvamo što je vjernije moguće, bez intervencija u njihovu narav, dodao je Nikola Benvenuti.
Pozitivne komentare stotinjak uzvanika izazvala su vina linije Livio Benvenuti, nasljednice nekadašnje linije Anno Domioni. Vina Livio Malvazija i Livio Teran posveta su nedavno preminulom ocu. Na slici dolje, snimljeni su prije 14 godina ispred obiteljske kuće i vinarije u Kaldiru.