Vesela je bila i ove godine Fišijada na Buškom jezeru u Eco selu Grabovica nedaleko od Tomislavgrada. Zabavno je bilo prije i poslije devetog tamošnjeg natjecanja u kuhanju ribljeg paprikaša, ali i poprilično napeto dok je trajalo. Prema ocjenama komisije u kojoj su bili direktor zagrebačkog Međunarodnog festivala vina i kulinarstva VINOcom Ivan Dropuljić, međunarodno poznati fotograf Zoran Filipović te urednik portala vinskiklub.hr Ivo Kozarčanin, najbolji je fiš skuhao Ivan Kereković iz Živika nedaleko od Slavonskog Broda.
Drugo je mjesto osvojila ekipa Gastro udruge Stara Drava iz Donjeg Miholjca (gore lijevo). Za treće je mjesto trebalo i pripetavati, odnosno ponovno kušati tri fiša koji su osvojili isti broj bodova. Tako ga je ‘za nokat’ osvojio Kaurić šumski obrt iz Brodskog Stupnika (gore desno). Četvrti su bili momci iz Turističke zajednice Čazma, peti iz Lovačkog roga Stobreč, a šeste dame iz požeškog Prenočišta Vila Dora. Kuhalo se dva sata, a nakon toga su ocjenjivači, skriveni iza zgrade, kušali 19 paprikaša koji su bili šifrirani, odnosno označeni slovima.
I nije im bilo lako. Ocjenjivali su boju, okus, ljutinu, miris, gustoću, izgled ribe, čvrstoću ribe te opći dojam. Ispočetka se u nekim uzorcima osjetila loša paprika, a pojedini su natjecatelji očigledno vadili ribu kad su ocijenili da je dovoljno kuhana kako bi ostala tvrđa. Potom su je vraćali u kotao da se zagrije. Zato im se svi sastojci nisu baš sljubili pa je izgledalo kao da ponudili glavno jelo i prilog. Česta je smetalo ipreviše koncentrata rajčice zbog čega su fiševi nalikovali perkeltu. Kako je išlo kraju, srećom, sve su bili bolji!
A ocjenjivači i organizatori (gore) sve su bili zadovoljniji. Kao i posjetitelji, odnosno gledatelji, koji nisu trebali čekati da kotlići zakuhaju kako bi se najeli zahvaljujući Zdravku Blaževiću, dugogodišnjem predsjedniku Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje. On je uoči ocjenjivanja sam počistio i narezao oko 250 kilograma ribe, a na dan, odmah iza doručka, počeo kao i lani pripremati grah u kotlu od 80 litara te perkelt od soma. Uz to su se pržili i komadi soma smuđa i šarana. Bilo je, naravno, pršuta, kulena, kobasica…
I vina. Točile su se Graševina Kutjevo i Žilavka Andrija. Ponovno kao i lani kad je Žilavka pristajala ljućim fiševima, a Graševina nježnijima. Ove godine je kutjevačka litrenka bila apsolutni pobjednik. To je vino izvrstan odabir za veće veselice. Ima slasti koja pristaje pikantnijim jelima, punoću primjerenu zamašćenoj hrani, dakle onoj kojoj se masnoća dodaje, a ima i svježinu savršenu za masniju ribu te toplo vrijeme na početku ljeta na što ćemo se očito morati naviknuti. Evo još fotografija ugođaja s devete Fišijade na Buškom jezeru.
Fotografije: Ante Krešić, Marko Čolić, Ivo Kozarčanin