Trebala je već biti i službeno otvorena nova vinarija Klaudija Tomaza iz Motovuna, ali nije još gotova kušaonica pa će gosti pričekati prođe ljeto. Važno je da su se vina uselila u svoj novi prostor u susjedstvu obiteljske kuće.
Pripremio je Klaudio i novi pjenušac od terana proizveden klasičnom metodom. San Pancrazio pjenušavo je crno vino koje je prije druge fermentacije u boci 12 mjeseci dozrijevalo u bačvicama, a poslije nje još u barrique 36 mjeseci na kvascima. Izraženih je tanina, jake strukture i pristaje mesnim jelima.
Eksperimenti s teranom ne čude. Još je 2012. napravio bijeli pjenušac od te najvažnije istarske crne sorte i “blanc de noirs” nazvao Pier po djedu Pieru.
Jedno od najpoznatijih vina mu je Barbarossa, teran odležan u drvenim bačvama. Naziv je dobio po Klaudijevom pradjedu za čijeg je života u Motovunu bilo više obitelji Tomaz koje su razlikovali po nadimcima. Pradjed je imao riđu bradu pa su cijelu obitelj tako zvali.
Prijatelj i vinski bratec Siniša Medenica navratio je kod Klaudija i snimio nam prekrasne fotografije o kojima ne treba trošiti puno riječi. Možda samo šapnuti kako čestitamo obitelji Tomaz i jedva čekamo rujan.
Fotografije: Siniša Medenica